Izvoz 
Ericcsson Nikola Tesla s kosovskim Ipko Netom ugovorio 37 milijuna eura vrijednu GSM mrežu

Ipko Net Llc, drugi mobilni kosovski operator i Ericsson Nikola Tesla, vodeći hrvatski ICT isporučitelj i izvoznik pokreću novu GSM mrežu koja će u dogledno vrijeme pokrivati cijelo Kosovo. Riječ je o investicijskom projektu koji kreće od temelja, a nastavlja se na koncesijski sporazum kojega su u ožujku ove godine potpisali predstavnici Kosovske telekomunikacijske agencije i konzorcija u čijem sastavu djeluju Telekom Slovenija, Mobitel i Ipko Net. Riječ je o okvirnom ugovoru čija vrijednost se kreće oko 37 milijuna eura. On pokriva isporuku implementaciju i upravljanje GSM komunikacijskim i transmisijskim sustavom i svim povezanim uslugama.

 

Ugovor su potpisali Dušan Mitič, predsjednik Upravnog odbora Ipko Neta i zamjenik predsjednika Uprave Telekom Slovenije i Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

 

„Potpisivanje ugovora s kompanijom Ericsson Nikola Tesla zaokružuje razdoblje temeljitih priprema projekta mobilne telefonije na Kosovu, a sada počinjemo i s konkretnom izgradnjom mreže. Uvjereni smo da ćemo prve pretplatnike u novu mrežu uključiti već krajem ove godine, što je nekoliko mjeseci prije rokova koji su definirani u koncesijskom ugovoru. Na području mobilnih komunikacija u Sloveniji imamo veoma dobra dugogodišnja iskustva u suradnji s Ericssonom, a jednako visoku kvalitetu usluge želimo ponuditi i na kosovskom tržištu“, izjavio je Dušan Mitič.

 

“Drago nam je što imamo priliku ući u partnersku suradnju s novim ambicioznim operatorom. Ipko Net doživljavamo kao ambicioznog operatora na tržištu koji će ubrzati uvođenje novih, mobilnih suvremenih komunikacijskih usluga za potrebe poslovnih i privatnih korisnika Kosova. Spremni smo podržati njegove planove i težnje da na Kosovu djeluje kao pokretač gospodarskoga napretka. Uvjerena sam da će Ericssonova tehnologija vrhunske kvalitete i pouzdanosti stanovnicima Kosova omogućiti da uz najsuvremenije komunikacijske usluge unaprijede svoj životni standard,“ komentirala je po potpisivanju ugovora Gordana Kovačević.

 

Izgradnja infrastrukture nove mreže otpočet će odmah, a komercijalno puštanje u rad prvih Ipko Netovih usluga očekuje se do kraja ove godine. Prioritetima će se kod toga, kako je uobičajeno, smatrati veća mjesta, no pokrivenost cijeloga područja Kosova planira se osigurati unutar iduće tri godine. Mobilna penetracija na Kosovu danas je otprilike 35%, što ovo tržište čini područjem s velikim potencijalima za daljnja ulaganja i razvoj. Ovim korakom Ipko Net uvodi na Kosovu tržišnu konkurenciju u segmentu mobilnih komunikacija koja će krajnjim korisnicima mobilnih komunikacijskih usluga donijeti niz prednosti. Ericsson Nikola Tesla realizacijom ovoga posla ulazi na tržište koje otvara prilike za nove poslove te uspostavlja suradnju s novim kupcem koji je u poziciji da ostvari značajni poslovni rast.

 

Kompanijske komunikacije Ericsson Nikola Tesla