Ugovor Ericssona Nikole Tesle i Lučke uprave Rijeka 
Isporuka cjelovitoga radarsko-komunikacijskoga sustava kontrole pomorskoga prometa

Ericsson Nikola Tesla je s Lučkom upravom Rijeka ugovorio isporuku sustava radarske stanice, odnosno automatskoga sustava identifikacije brodova, te VHF sustava i sustava komunikacije između izdvojenih lokacija riječke luke. Projekt će biti realiziran u suradnji s norveškim partnerom, kompanijom Kongsberg Norcontrol IT, koji će pokriti dijelove vezane uz radarsku kontrolu te VHF identifikaciju brodova. Kompanija Ericsson Nikola Tesla će pokriti komunikacijski dio ugovora. Riječ je o prvom ovakvom sustavu koji će biti u primjeni u Hrvatskoj, a značajno je napomenuti da je dio cjelovitoga rješenja i oceanografsko-meteorološka plutača koja mjeri brzinu i smjer vjetra, visinu i smjer valova, temperaturu vode i zraka te neke druge parametre, što će također značajno olakšati upravljanje plovilima na svim, pa i najzahtjevnijim lokacijama riječke luke.

 

Vrijednost ugovora je veća od 10 milijuna kuna, a nakon završetka projekta Lučka uprava Rijeka će raspolagati vrhunskom radarskom bazom s nizom mogućnosti kao što je Automatic Identification System koji pruža sigurnost kontrole te video nadzor svih, pa i onih dislociranih, bazena riječke luke. Standard rada u riječkoj luci izjednačit će se sa standardima koje slijede najnaprednije i najveće luke u svijetu, poput one u Singapuru ili Roterdamu.

 

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka, dr. sc. Bojan Hlača, komentira: „Ovaj ugovor je 36. ugovor potpisan u okviru Rijeka Gateway projekta kojim se kroz zajam Svjetske banke financira modernizacija riječke luke i prometnog pravca iz Rijeke prema Srednjoj Europi. Izvršenjem predmetnog ugovora znatno će se podignuti nivo kvalitete nadzora kontrole i sigurnosti pomorskog prometa u riječkom akvatoriju i šire u koji prosječno godišnje uplovljava 2600 brodova. Važno je istaknuti da će sustav koji će se instalirati biti jedan od najmodernijih sustava te vrste na Jadranu. Očekujemo da će, instaliranjem ugovorene opreme svi čimbenici na riječkom prometnom pravcu, imati neposrednu korist od informacija koje će navedena oprema pružati.”

 

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle ističe strateški značaj ovoga posla: „Riječ je prvom ovakvom sofisticiranom komunikacijskom rješenju u Hrvatskoj, međutim, vjerujem kako će se uskoro i drugi lučki sustavi u zemlji odlučiti na ovaj način osuvremeniti svoj način rada koji uz veću učinkovitost i kvalitetu podržava i veću sigurnost plovila i ljudi uključenih u pomorski promet.“

 

Snježana Ivezić Torbarina, direktorica prodaje i marketinga Poslovnih sustava u Ericssonu Nikoli Tesli u povodu potpisivanja ugovora je izjavila: „Nama je veoma drago što smo nakon dugih priprema i odlične suradnje s kolegama iz Lučke uprave Rijeka potpisali ovaj ugovor. Ponosni smo što se od kreacije rješenja, pronalaska pouzdanoga partnera, pa do poslova sistemske integracije Ericsson Nikola Tesla, ponovno pokazao kao vodeći isporučitelj u Hrvatskoj, i to opetovano u novom, inovativnom poslu.“

 

Nakon potpisivanja ugovora slijedi priprema terena te implementacija rješenja, a puštanje sustava u rad očekuje se krajem ove godine.

 

Kompanijske komunikacije Ericsson Nikola Tesla