Domaće tržište 
Potpisan ugovor o razvoju i implementaciji Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra vrijedan više od 22 milijuna kuna

U suradnji s konzorcijem na čelu s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla započinje realizacija jednog od najznačajnijih koraka u provedbi projekta „Uređena zemlja“, kroz ugovor vrijedan 22,5 milijuna kuna (s PDV-om). Ugovoreni rok za uspostavu Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra je 2 godine, a sustav će osigurati BRŽE, JEDNOSTAVNIJE I SIGURNIJE registriranje nekretnina i prava na njima.

 

Potpisan je ugovor o razvoju i implementaciji Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) između Ministarstva pravosuđa, Državne geodetske uprave i konzorcija Ericsson Nikola Tesla d.d. iz Hrvatske, IGEA d.o.o. iz Slovenije i Centre of Legal Competence Forschung & Consulting GmbH Vienna iz Austrije. Ponuda konzorcija predvođenog tvrtkom Ericsson Nikola Tesla odabrana je najboljom na natječaju raspisanom krajem listopada 2006. godine, i to u konkurenciji šest preostalih dostavljenih ponuda.

Ugovor su u ime državnih institucija potpisali ministrica pravosuđa Ana Lovrin i prof.dr.sc Željko Bačić, ravnatelj Državne geodetske uprave, te mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle u ime pobjedničkog konzorcija.

ZIS se svojim konceptom i idejom savršeno uklapa u strateški razvojni okvir e-Hrvatske koji podrazumijeva informatizaciju tijela državne uprave kao najvažnijeg koraka u njenom približavanju građanima i preduvjet korištenju modernih informacijsko komunikacijskih tehnologija za osiguranje brže, kvalitetnije i dostupnije usluge za sve građane Hrvatske. To je jedan od najznačajnijih koraka projekta „Uređena zemlja“ te predstavlja najveći informacijski pothvat Vlade Republike Hrvatske kojim će se izgraditi sustav baza podataka koje će na jednom mjestu pohraniti podatke zemljišne knjige te pisane i grafičke podatke katastra, osigurati jedinstvo postupanja i procesa, sigurnost da se registri više ne mogu razići u svom sadržaju kao i povećati sigurnost u pravnom prometu nekretnina. Sustav će osigurati daljinsku komunikaciju s korisnicima (uvid i izdavanje podataka), ovlaštenim stručnim osobama (javnim bilježnicima, odvjetnicima, ovlaštenim geodetima, bankama…), kojima će se omogućiti brza i točna komunikacija sa sustavom uz napredne funkcije potrebne za obavljanje njihovih poslova.

 

„Razvoj zajedničkog informacijskog sustava neizostavan je korak u postizanju ciljeva projekta „Uređena zemlja“. Iz perspektive zemljišnih knjiga, uspostava sustava koji će uskladiti zemljišnoknjižne i katastarske podatke doprinosi ne samo potpunoj transparentnosti već i u osiguravanju potpunog povjerenja u zemljišne knjige i podizanju pravne sigurnosti u prometu nekretnina.“ istaknula je ministrica pravosuđa Ana Lovrin.

 

Zadovoljni smo provedenim natječajem kao i odabranom ponudom te želim naglasiti kako ovaj ambiciozni pothvat podrazumijeva prvi takav sustav kojim će se objediniti rad dva državna registara. ZIS će donijeti brojne koristi i za građane i investitore i samu državu – ne samo da će osigurati brzinu, jednostavnost i sigurnost u provođenju potrebnih radnji već će doprinijeti i racionalnijem poslovanju." ističe prof.dr.sc. Željko Bačić, ravnatelj Državne geodetske uprave

 

Komentirajući upravo potpisani ugovor mr.sc.Gordana Kovačević, predsjednica Ericsson Nikole Tesle je naglasila sljedeće:“ Zadovoljna sam činjenicom da je naše rješenje izabrano u oštroj konkurenciji što znači da su nam Ministarstvo pravosuđa i Državna geodetska uprava dali svoje povjerenje u ovom važnom i složenom poslu. Sretni smo da smo nakon implementacije nacionalnog integriranog informacijskog sustava primarne zdravstvene zaštite dobili priliku da zajedno s našim partnerima IGEA-om iz Slovenije i CLC-em iz Austrije, te našim podizvođačem tvrtkom ACES iz Zadra, u strateškom području informatizacije sustava zemljišnih knjiga i katastra možemo implementirati suvremeno i kvalitetno rješenja. Na taj će način sustav zemljišnih knjiga i katastar postati u tehnološkom, funkcionalnom i poslovno procesnom smislu sastavni dio informatiziranog sustava tijela državne uprave te će svojom kvalitetom, mogućnostima i brzinom značiti veliki iskorak ne samo za vlasnika procesa nego i za sve njegove korisnike. Iskreno me veseli da će ovaj sustav omogućiti dostupnost svih potrebnih informacija za donošenje kvalitetnih i brzih odluka te će u konačnici znatno pridonijeti zadovoljstvu naših građana ovom vrstom usluga.“

 

Snježana Ivezić Torbarina, direktorica prodaje i marketinga Poslovnih sustava Ericssona Nikole Tesle na hrvatskom tržištu naglasila je sljedeće:“ Drago nam je da smo u oštroj konkurenciji pobijedili na natječaju za rješenje Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) po pravilima Svjetske banke i još jednom se dokazali u ulozi jednog od vodećih sistemskih integratora u regiji. U pripremi ponude sudjelovao je vrlo kompetentan tim Ericsson Nikole Tesla, pažljivo smo birali partnere i podizvođače sa znanjem i referencama u sličnim projektima, jer smo željeli ponuditi kvalitetno rješenje koje će predstavljati još jedan značajan korak u razvoju e-Hrvatske. Moram napomenuti i da je natječajna dokumentacija bila vrlo kvalitetno i transparentno napravljena od strane stručnog tima ZIS projekta, što je nama olakšalo posao, a kupcu omogućilo izabir najkvalitetnije i najpovoljnije ponude.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle