Konferencija za novinare  
Objavljeni poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle u 2007. godini

Na redovitoj godišnjoj konferenciji za novinare Ericssona Nikole Tesle, održanoj 18. ožujka 2008., objavljeni su rezultati poslovanja u 2007., očekivanja za 2008. godinu te važni projekti iz područja društveno odgovornog poslovanja realizirani u suradnji s FER-om. Konferenciji su uz veliki broj novinara iz pisanih medija, radija i televizije te predstavnika investitora i financijskih analitičara, prisustvovali uvaženi gosti sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva predvođeni dekanom, prof.dr.sc. Vedranom Mornarom te studenti FER-a, ovogodišnji stipendisti Ericssona Nikole Tesle.

Mr.sc.Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, predstavila je poslovne rezultate kompanije u 2007., izrazivši zadovoljstvo ostvarenim rezultatima u 2007. Iako je riječ o veoma zahtjevnoj poslovnoj godini, Ericsson Nikola Tesla poslovao je znatno bolje od plana uz porast volumena poslovanja koji premašuje rast telekomunikacijskog tržišta.

 

„Bila je to godina stabilnog poslovanja, uz tendenciju poslovnog rasta. Kompanija je u potpunosti ostvarila svoje planove, veći dio njih i premašila, tako da je prošla poslovna godina u pogledu knjiženih narudžbi i neto prodaje ponovno bila rekordna. Tako su npr. knjižene narudžbe porasle za 9,6 posto i iznose 1779,9 milijuna kuna. Prihodi od prodaje zabilježili su gotovo isti porast od 9 posto i iznose 1781,5 milijuna kuna. Dobit prije oporezivanja, veća je od planirane, i iznosi 200,5 milijuna kuna“ , istaknula je Gordana Kovačević.

 

Predsjednica Ericsson Nikole Tesle također je naglasila da kompanija nastavlja svoju izvoznu orijentaciju te učvršćuje svoje mjesto najvećeg hrvatskog izvoznika znanja. U ukupnoj prodaji kompanije u 2007. godini udio domaćeg tržišta iznosi 31 posto, a izvoznog tržišta 69 posto. Pri tome je izvoz znanja na Ericssonovo tržište zastupljen s 23 posto.

Oscar Wallsten, direktor Financija prezentirao je financijske rezultate Ericssona Nikole Tesle naglasivši da su svi ključni pokazatelji poslovanja u skladu s planom ili bolji od planiranih.

 

Govoreći o poslovnim planovima u 2008., mr.sc. Gordana Kovačević naglasila je da se kompanija dobro pripremila za vodeću poziciju na stalno rastućem ICT tržištu. Oslanjajući se na svoje kompetencije i prisutnost na tržištima, moći će ponuditi visokokvalitetna ICT rješenja. Kompanija će nastaviti svoje pozicioniranje u strateškim područjima kroz konkretne aktivnosti usmjerene prema mrežama i uslugama nove generacije, multimedijskim rješenjima i sistemskoj integraciji, uz smanjenje troškova na svim razinama. Svojim širenjem na netradicionalne telekomunikacijske segmente i sposobnošću sklapanja dobrih poslova s kupcima, kompanija gradi čvrste temelje za prerastanje sadašnjih tržišnih okvira.

Tijekom konferencije koju je vodila Snježana Bahtijari, direktorica Kompanijskih komunikacija, posebno je naglašena društvena odgovornost kompanije. U tom je kontekstu istaknuta uspješna, dugogodišnja znanstveno-istraživačka, razvojna i obrazovna suradnju s Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu i Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Splitu.

 

Kompanija je svoju tradicionalnu suradnju s FER-om, na godišnjoj razini vrijednoj preko 3 milijuna kuna, obogatila s tri nova projekta čija godišnja vrijednost iznosi 650 tisuća kuna – financiranje znanstvenog novaka izvan kvote Ministarstva znanosti obrazovanja i športa, dodjela stipendija Ericssona Nikole Tesle studentima FER-a te opremanje laboratorija Ericssona Nikole Tesle na FER-u. Predstavljeni su ovogodišnji stipendisti Ericssona Nikole Tesle, njih 24 u čije se ime, Silvija Prlić, studentica FER-a obratila prisutnima.

 

Tijekom konferencije za novinare, mr.sc. Gordana Kvačević je izvijestila hrvatsku javnost da je Nadzorni odbor Ericssona Nikole Tesle podržao prijedlog Uprave te uputio na Glavnu skupštinu dioničkog društva, koja će se održati 27. svibnja 2008. godine, prijedlog na usvajanje isplate redovne dividende u iznosu od 20 kuna po dionici i izvanredne dividende od 250 kuna po dionici. Pravo na dividendu imaju dioničari koji su 7 dana prije održavanja Skupštine upisani kao vlasnici dionica u Središnju depozitarnu agenciju. Konferencija je prenošena i uživo na webu.

 

Kompanijske komunikacije

Više informacija