Konferencija za novinare 
Poslovni rezultati Ericssona Nikole Tesle u 2008. godini

Na redovitoj godišnjoj konferenciji za novinare Ericssona Nikole Tesle, održanoj 12. ožujka 2009., objavljeni su rezultati poslovanja u 2008., očekivanja za 2009. godinu te nekoliko važnih inovacijskih projekata. Konferenciji su uz veliki broj novinara iz pisanih medija, radija i televizije prisustvovali predstavnici investitora i financijskih analitičara. Konferencija je prenošena i uživo na webu.

Mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle

Mr.sc.Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, predstavila je poslovne rezultate kompanije u 2008., izrazivši zadovoljstvo ostvarenim rezultatima. Iako je riječ o veoma zahtjevnoj poslovnoj godini, Ericsson Nikola Tesla poslovao u skladu s planovima – stabilno i s tendencijom rasta. Zadržali smo financijsku stabilnost i profitabilnost, radna mjesta, ojačali inovacijsku i motivacijsku kulturu te svoju tržišnu poziciju. Prihodi od prodaje zabilježili su porast od 1% posto i iznose 1.800,1 milijun kuna, dok je dobit prije oporezivanja veća za 6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te iznosi 212 milijuna kuna. Predsjednica Ericsson Nikole Tesle također je naglasila kompanija tijekom godine nastavila svoje pozicioniranje na domaćem i izvoznim tržištima. U ukupnoj prodaji u 2008. godini udio domaćeg tržišta iznosi 31 posto, a izvoznog tržišta 69 posto. Pri tome izvoz znanja na Ericssonovo tržište ima značajan udio od 23% u ukupnim poslovnim rezultatima. Nadalje, Predsjednica je izvijestila prisutne novinare i investitore da je Nadzorni odbor Ericssona Nikole Tesle podržao prijedlog Uprave te uputio na Glavnu skupštinu dioničkog društva prijedlog na usvajanje isplate redovne dividende u iznosu od 20 kuna po dionici i izvanredne dividende od 50 kuna po dionici.

Oscar Wallsten, direktor Financija

Oscar Wallsten, direktor Financija prezentirao je financijske rezultate Ericssona Nikole Tesle naglasivši da je kompanija unatoč općem usporavanju financijskih aktivnosti tijekom 2008. povećala svoju profitabilnost te generirala snažan novčani tok od poslovnih aktivnosti. Po prvi put u posljednjih nekoliko godina kvalitetan asortiman prodanih proizvoda i intenzivne aktivnosti usmjeren na smanjenje troškova dovele su do rasta marži. Ostvarena je profitabilnost prodaje od 11,78%, a prihodi iz redovnog poslovanja iznosili su 9,07% prihoda od prodaje. Govoreći o poslovnim planovima, mr.sc. Gordana Kovačević izrazila je pozitivan stav što se tiče dugoročnih predviđanja vezanih za razvoj ICT industrije, međutim s obzirom na globalnu financijsku krizu, razumno je očekivati da će 2009. godina donijeti još teže uvjete poslovanja i moguće smanjivanje investicija naših kupaca. Stoga ulažemo velike napore da proaktivnim pristupom i to u područjima koje procjenjujemo rizičnima, ublažimo neke od očekivanih utjecaja svjetske krize na naše poslovanje. Kompanija nastoji prilagodljivim poslovnim strategijama, koje se brzo primjenjuju, zadržati svoje mjesto uspješne i stabilne organizacije, oslanjajući se na svoje tehnološko liderstvo, kvalitetne stručnjake i Ericssonov brand.

Okupljeni

Tijekom konferencije posebno je naglašena inovativna kultura Ericssona Nikole Tesle te je u tom kontekstu predstavljeno nekoliko vrijednih inovacijskih rješenja naših zaposlenika, primjenom kojih su ostvarene značajne uštede, daljnja automatizacija poslovnih procesa i širenje portfelja. Nadalje predstavljen je i izuzetno važan globalni Ericssonov R&D projekt u prodručju mobilnih komunikacija –Blade Cluster u kojemu je sudjelovalo 150 ETK stručnjaka.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Izvješća