e-zdravstvo 
Ericsson Nikola Tesla nadograđuje sustav primarne zdravstvene zaštite RH

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske i kompanija Ericsson Nikola Tesla zaključili su 2. lipnja ugovor o nabavi računalne opreme i softvera radi nadogradnje nacionalnog IT sustava primarne zdravstvene zaštite. Posao uključuje i održavanje, instalaciju te implementaciju novih funkcionalnosti u već postojeći IT sustav primarne zdravstvene zaštite RH. Ministar mr. sc. Darko Milinović i predsjednica Ericssona Nikole Tesle, mr. sc. Gordana Kovačević, potpisali su ugovor vrijedan više od 55 milijuna kuna u prostorijama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, u Zagrebu.

Potpisivanje ugovora

Ugovorene aktivnosti odvijat će se u 3 faze, od kojih prva obuhvaća isporuku sklopovske i sistemske programske opreme te nove funkcionalnosti. Druga faza sadrži izradu sustava izvještavanja za Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje kao i za Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu. U ovoj će fazi uslijediti i povezivanje ljekarni s elektroničkim smjernicama za propisivanje lijekova te laboratorija primarne zdravstvene zaštite na centralni sustav pod nazivom «CEZIH PZZ». Završnom fazom na isti će se centralni sustav povezati sve specijalističko konzilijarne djelatnosti, ginekolozi, pedijatri, ordinacije školske medicine, stomatolozi i jedinice za centralno naručivanje u šezdeset i šest hrvatskih bolnica. Ugovorom se kompanija obvezuje održavati ovako nadograđeni integrirani IT sustav primarne zdravstvene zaštite do kraja 2010. godine.

Rukovanje

Mr. sc. Darko Milinović, ministar zdravstva i socijalne skrbi RH ovom je prigodom izjavio:“Poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite u Hrvatskoj, jednaka dostupnost zdravstvenih usluga svim građanima i njihovo ravnomjernije korištenje glavni su razlozi strateškog opredjeljenja Vlade za uvođenje e-zdravstva. Stoga je ovo ministarstvo odlučilo nadograditi postojeći sustav te, uz uvažavanje strogih normi zaštite podataka, omogućiti trenutačni i kontinuirani pristup kvalitetnim informacijama te postizanje znatnih ušteda uz povećavanje organizacijske učinkovitosti zdravstvenog sustava. Vrlo sam ponosan činjenicom da će Hrvatska uskoro imati ovako sofisticirani sustav e-zdravstva koji će unaprijediti život i poslovanje svim njegovim korisnicima.“

Interes medija

Mr. sc. Gordana Kovačević je izrazila zadovoljstvo jer je Vlada RH izvođenje ovog strateškog projekta povjerila upravo Ericssonu Nikoli Tesli. „Realizacijom vrlo zahtjevnog umreženog sustava zdravstvene skrbi kompanija dokazuje svoju zrelost na najsloženijem zadatku sistemske integracije te lidersku ulogu u području e-zdravstva. Stručnjaci Ericssona Nikole Tesle svojim su znanjem, iskustvom i inovativnošću omogućili razvoj i isporuku ovakvog sustava. Na taj način kompanija je doprinijela Ericssonovom tehnološkom vodstvu i unaprjeđenju kvalitete života naših građana.“

 

Ovaj sustav donosi brojne koristi liječnicima, medicinskim sestrama, ustanovama zdravstvenog osiguranja i javno-zdravstvenim ustanovama te svim ostalim profesionalcima u zdravstvu, iako je njegova najveća vrijednost upravo u tome što pacijentima smanjuje bespotrebne administrativne barijere i čekanja, uz istodobno povećanje kvalitete i brzine medicinske usluge.

 

Ugovor koji je novo funkcionalno unaprjeđenje integriranog informacijskog sustava puštenog u rad početkom 2007. još je jedno od rješenja kojima kompanija dokazuje svoju društvenu odgovornost i brigu za održivi razvoj, a visoka tehnologija najizravnije utječe na poboljšanje kvalitete svakodnevnog života pojedinca.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle