Poslovanje 
Rezultati poslovanja Ericssona Nikole Tesle u prvih devet mjeseci 2010. godine

Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle:

 

„Ukupni rezultati Ericssona Nikole Tesle u prvih devet mjeseci ove godine pokazuje pad narudžbi i prodaje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ali istodobno porast operativne i neto dobiti od 172,5% i 30,3% ako isključimo umanjenje vrijednosti potraživanja na kazahstanskom tržištu od 126,5 milijuna kuna. Porast operativne i neto dobiti rezultat je povoljnijeg asortimana prodanih proizvoda te snažne usmjerenosti kompanije na operativnu i troškovnu učinkovitost. Novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 343,0 milijuna kuna dodatno je ojačan u trećem tromjesečju naplatom 149,9 milijuna kuna kazahstanskog potraživanja. Krajem tromjesečja ukupna novčana sredstva uključujući i kratkoročnu financijsku imovinu iznose 710,1 milijuna kuna.

 

Stanje na tržištima obilježeno je različitim ponašanjem operatora i ostalih kupaca s obzirom na investicije. Na našim izvoznim tržištima ostvaren je značajan porast knjiženih narudžbi, posebice na tržištima Bosne i Hercegovine i Bjelorusije, čime je u velikoj mjeri kompenziran pad narudžbi na domaćem tržištu. U Hrvatskoj, kao i u zemljama regije na narudžbe utječe i smanjenje državnih budžeta te s tim u vezi odlaganje strateških ICT projekata. Ukupni prihodi od prodaje prate trend knjiženih narudžbi te su dodatno pod negativnim utjecajem manjka industrijskih komponenti i uskih grla u Ericssonovom lancu opskrbe, koji su prema našoj procjeni utjecali na otprilike jednu trećina pada prodaje u ovog godini.

 

Prodajno-marketinške aktivnosti usmjerene na realizaciju ključnih poslova i novih poslovnih mogućnosti ostaju u snažnom fokusu. Nastavili smo s investiranjem u strateške projekte i nova područja imajući u vidu buduća kretanja/trendove u industriji informacijskih i komunikacijskih tehnologija i e-poslovanju. Istaknula bih aktivnosti na transformaciji postojećih mreža u mreže nove generacije te sudjelovanje u pripremi uvođenja najnovijih tehnologija. Svjedoci smo zainteresiranosti operatora za četvrtu generaciju mobilnih komunikacijskih sustava koja će omogućiti veće brzine prijenosa, veće kapacitete sustava i bogatiji izbor usluga. Širenje mobilnog širokopojasnog pristupa otvorit će veći potencijal za implementaciju ICT rješenja, kao što je informatizacija zdravstva i javne uprave.

 

Tijekom proteklog tromjesečja nastavili smo s adaptiranjem organizacije kako bismo se prilagodili novim tržišnim i tehnološkim zahtjevima te novim organizacijskim modelima i odgovornostima u okviru Regije zapadna i srednja Europa (RWCE) i globalne Ericssonove organizacije. Cilj je da Ericsson Nikola Tesla bude integriran u sve vitalne procese koji se odvijaju u korporaciji Ericsson, istodobno zadržavši odgovornost za dijelove poslovanja i proizvode koji su rezultat razvoja i rada naše kompanije kao npr. e-zdravstvo. Nova organizacija potiče novi i inovativni način rada sa zajedničkim ciljem da budemo efikasniji i bliži kupcima nego ikada do sada, poboljšamo prodaju u postojećim i novim segmetima, unaprijedimo marže i dodatno ojačamo novčani tok“, naglasila je Gordana Kovačević.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Dodatne informacije