Poslovanje 
Rezultati poslovanja Ericssona Nikole Tesle u prvom polugodištu 2010.

Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle:

 

„Poslovanje Ericssona Nikole Tesle se i u prvoj polovici ove godine odvijalo u vrlo zahtjevnom i složenom okruženju. Međutim, glavni pokazatelji poslovanja kompanije i dalje su stabilni. Iako je razina narudžbi u prvih šest mjeseci 2010. godine niža u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, uspjeli smo osigurati nove poslovne prilike na izvoznim tržištima, a prihode od prodaje zadržati na razini prošlogodišnjih. Rastom na našim izvoznim tržištima (osobito na tržištima Bjelorusije te Bosne i Hercegovine) kompenziran je pad prodaje u Hrvatskoj koji je pod utjecajem stalnog usporavanja investicija te snažnog pritiska na cijene. Na naše poslovanje utjecao je i još uvijek utječe nedostatak industrijskih komponenti i uska grla u Ercissonovom lancu opskrbe, što je dovelo do kašnjenja s isporukama.

 

U proteklom razdoblju kompanija je zabilježila umanjenje vrijednosti potraživanja od 126,5 milijuna kuna na kazahstanskom tržištu o čemu smo već izvijestili javnost. Sukladno tome, u prvom polugodištu 2010. zabilježen je operativni gubitak od 54 milijuna kuna. Isključujući navedeno umanjenje vrijednosti, ostvarena operativna dobit od 72,5 milijuna kuna pokazuje značajno poboljšanje u usporedbi s 5 milijuna kuna ostvarenih u istom razdoblju 2009. godine.

 

Na dan 30. lipnja 2010. godine i dalje bilježimo snažan financijski položaj i jaku novčanu poziciju s mogućnošću njihova dodatnog poboljšanja kroz ubrzanje naplate preostalog dijela kazahstanskog potraživanja. Poduzeli smo i sve potrebne korake kako bismo u suradnji s bankama i drugim financijskim institucijama osigurali da u svim budućim značajnim poslovima financiranje kupaca ide kroz navedene institucije te da Ericsson Nikola Tesla ne bude izložen kreditnom riziku.

 

Kao sastavni dio globalne Ericssonove organizacije, kompanija neprekidno preispituje načine rada i organizaciju poslovanja kako bi se prilagodila promjenjivom poslovnom okruženju i osigurala najbolju poziciju za buduće poslovne prilike. U skladu s novom Ericssonovom regionalnom organizacijom, koja je upravo u završnoj fazi implementacije, Ericsson Nikola Tesla pripada Regiji zapadna i srednja Europa (RWCE). Ovaj novi regionalni ustroj zamjenjuje dosadašnji koncept tržišnih jedinica nakon devet godina njihova postojanja. Vjerujemo da u navedenim promjenama možemo prepoznati dodatnu mogućnost snaženja naše organizacije i kulture te priliku za još bolje pozicioniranje u odabranim poslovnim segmentima.“

Dodatne informacije