Poslovni rezultati 
Rezultati poslovanja Ericssona Nikole Tesle u prvih devet mjeseci 2011. godine

Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle: „Rezultati poslovanja Ericssona Nikole Tesle u prvih devet mjeseci ove godine ukazuju na smanjenje knjiženih narudžbi te neznatan pad prihoda od prodaje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Smanjenje knjiženih narudžbi od 24% prvenstveno je posljedica značajnog pritiska na cijene proizvoda i usluga te manjeg investiranja operatora i državnih institucija u telekomunikacijsku opremu, usluge i ICT rješenja na domaćem i izvoznim tržištima, dok su knjižene narudžbe na Ericssonovom tržištu više od prošlogodišnjih. Kretanje ukupnih prihoda od prodaje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje rezultat je porasta prihoda na tržištima regije od 83,7% i porasta prihoda na Ericssonovu tržištu od 5%, čime je kompenziran pad prihoda na domaćem tržištu i tržištima Zajednice Neovisnih Država.

 

I dalje su prisutna nepovoljna politička i gospodarska kretanja na našim glavnim izvoznim, kao i na potencijalnim tržištima. Nastavak recesije kao i poseban porez na mobilne usluge negativno utječu na investicije operatora na domaćem tržištu. Očekujemo da će najavljeno ukidanje posebnog poreza na mobilne usluge pozitivno utjecati na ulaganja operatora u 2012. godini. Nadalje, unatoč jasnim pokazateljima brojnih naprednih ekonomija o pozitivnom utjecaju ICT-a na razvoj društva, strateški projekti u Hrvatskoj se kontinuirano odgađaju. Također, administrativne procedure, uključujući sporost donošenja odluka u ministarstvima, utječu na realizaciju već ugovorenih projekata.

 

Bruto marža značajno je niža u odnosu na isto razdoblje prošle godine kao posljedica investiranja u izvozna tržišta s ciljem osiguranja novih poslova i jačanja tržišnog udjela. Nadalje, na bruto maržu utjecao je asortiman prodanih proizvoda i usluga, niže marže na određenim projektima unutar poslovnog segmenta industrije i društva i daljnje investicije u razvojne projekte. Također je prisutan već spomenuti trend pritiska na cijene na svim tržištima.

 

Na operativnu dobit značajno je utjecao otpis 23,7 milijuna kuna poreza po odbitku („withholding tax“) u trećem tromjesečju ove godine, što je kompanija već najavila u svojim objavama rezultata poslovanja počevši od 1. tromjesečja ove godine. Projekcija porezne obveze za 2011. i 2012. godinu, pokazala je da će se kompanija po osnovi drugih izvora poreznih olakšica (prvenstveno postojećih R&D potpora, kao i značajnog prenesenog poreznog gubitka) ponovno naći u poziciji da nema porezne obveze iz dobiti za navedene godine te da neće moći iskoristiti već dobivene porezne potvrde iz 2009. godine za porez na dobit plaćen u inozemstvu. Stoga je bilo potrebno pravovremeno otpisati ova vremenski ograničena potraživanja, oslanjajući se na načelo opreznosti.

 

Kompanija je ostvarila neto dobit od 25,2 milijuna kuna. Ostvaren je novčani tok od poslovnih aktivnosti od 90,5 milijuna kuna. Nakon isplate dividende za 2010. godinu u iznosu od 251,3 milijuna kuna, krajem tromjesečja ukupna novčana sredstva uključujući i kratkoročnu financijsku imovinu iznose 556,3 milijuna kuna. Kompanija ima snažnu bilancu s ukupnom imovinom od 1.123,4 milijuna kuna te odnos vlastitog kapitala i ukupne imovine od 75,4%.

 

Sukladno našim strateškim prioritetima fokusirani smo na nove odgovornosti i nove kupce uz zadržavanje i jačanje naše pozicije na postojećim tržištima. Kupcima nudimo najnovija rješenja za transformaciju mreža i daljnji razvoj u segmentu višemedijskih usluga te širokopojasnog pristupa putem mobilne ili fiksne mreže. Kontinuirano investiramo u kreativna i napredna rješenja i usluge, najmoderniju ispitnu opremu, uvjete rada te u razvoj kompetencija s ciljem unaprjeđenja vještina zaposlenika u atraktivnim tehnološkim područjima.

 

Sasvim je sigurno da će poslovni izazovi biti prisutni i u narednom razdoblju. Stoga su u središtu naše pozornosti svijest o poslovanju u otežanim uvjetima, daljnje odgovorno upravljanje rizicima i ulaganjima te nalaženje novih poslovnih modela.“

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Dodatne informacije