Poslovni rezultati 
Rezultati poslovanja Ericssona Nikole Tesle u prvih devet mjeseci 2012. godine

Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle:
„Ukupni prihodi od prodaje veći su 87% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kao rezultat porasta prihoda na tržištu Zajednice Neovisnih Država (ZND-u) i na Ericssonovom tržištu. Istovremeno prodaja na domaćem tržištu i tržištima u regiji bilježi pad što je posljedica nepovoljnih ekonomskih trendova, političkih previranja na tržištima u regiji te prolongiranja investicija naših kupaca.

 

Posebno bih istaknula uspješnu realizaciju zahtjevnog projekta 2G i 3G generacije mobilnih mreža za Rostelekom. O razmjerima ovog posla ponajviše govori činjenica da će nova Rostelekomova mreža temeljena na Ericssonovoj opremi obuhvatiti više od 60% od ukupno 143 milijuna stanovnika Rusije, a pružit će i cijelu paletu konvergentnih usluga na području informacija i telekomunikacija u pokretnim i nepokretnim mrežama diljem Ruske Federacije. Ovo je pred naše stručnjake postavilo visoke zahtjeve te je ujedno bila prilika da se pokaže znanje i snaga timskog rada Ericsson Nikole Tesle.

 

Zahvaljujući ulaganju u kompetencije i naprednu tehnološku infrastrukturu, Centar za istraživanje i razvoj Ericssona Nikole Tesle kontinuirano širi svoj portfolio i odgovornosti te radi na složenim i zahtjevnijim globalnim projektima. Rezultati Centra, nakon obimnih analiza temeljenih na pokazateljima kvalitete i vrijednosti, visoko su vrednovani od Ericssonovog operativnog upravljačkog tijela R&D-a. Dobivena priznanja su obveza za daljnji predani angažman na poboljšanju proizvoda i načina rada, ali i prilika za sudjelovanje u novim tehnološkim izazovima. Također smo obilježili vrijednu obljetnicu, 30 godina aktivnosti razvojno istraživačkog centra Ericsson Nikole Tesle u Splitu.

 

Na domaćem tržištu Ericsson Nikola Tesla postao je jedini isporučitelj najsuvremenije radio pristupne mreže (Single RAN) Vipnetu. Ugovoreni poslovi dio su šireg petogodišnjeg strateškog ugovora Ericssona i A1 Telekom Austria grupe vezanog uz modernizaciju i nadogradnju austrijske i hrvatske mobilne mreže na LTE tehnologiju. Time je dodatno učvršćena pozicija naše kompanije kao vodećeg isporučitelja najsuvremenijih rješenja sa 100% udjelom u radio djelu Vipnetove mreže.

 

Prvenstveno zahvaljujući uspješnoj informatizaciji zdravstvenog sustava u Hrvatskoj u kojoj Ericsson Nikola Tesla aktivno sudjeluje, prema Europskom indeksu zdravstvene zaštite potrošača (EHCI) u 2012. godini, naša zemlja je svrstana u skupinu zemalja poput Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva te je poboljšala poziciju za punih 6 mjesta.

 

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine zabilježen je porast gotovo svih ključnih financijskih pokazatelja. Neto dobit porasla je 3,7 puta te iznosi 93 milijuna kuna. Ostvaren je i snažan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 110,9 milijuna kuna, kao rezultat usmjerenosti na konverziju novca tako da su ukupna novčana sredstva, uključujući kratkoročnu financijsku imovinu, krajem trećeg tromjesečja iznosila 472,2 milijuna kuna.

 

Strategija Ericssona Nikole Tesle usmjerena je na daljnje snaženje pozicije na domaćem, Ericssonovom te izvoznim tržištima, na proširenje baze kupaca, stjecanje nove odgovornosti te ponudu najnovijih rješenja, proizvoda i usluge. Pri tome ključnu ulogu ima tehnološko liderstvo, razvoj novih modela koji potiču stjecanje znanja te razvoj inovacija jer samo tako možemo osigurati zadovoljne kupce i konkurentnost na tržištu. Vjerujem da će ICT industrija i dalje imati važnu ulogu u razvoju poslovanja i društva u cjelini. Uvođenje novih uređaja i aplikacija rezultira većim očekivanjima korisnika na kvalitetu i performanse mreže što pokreće potražnju za našim tehnološkim rješenjima i uslugama te otvara veliki prostor za inovativnost.“

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Dodatne informacije