Poslovni rezultati 
Rezultati poslovanja Ericssona Nikole Tesle u prvom tromjesečju 2012.

Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle:

 

„Kompanija se tijekom prvog tromjesečja snažno usmjerila na nekoliko strateških projekata i aktivnosti, imajući na umu sve poslovne izazove, ali i prilike te potrebu brzog prilagođavanja. Otvorile su se nove poslovne mogućnosti kako na domaćem tako i na izvoznim tržištima, prije svega u Zajednici Neovisnih Država (ZND-u). Rast inovacijskih ideja tijekom 2012. godine rezultirao je time da je nekoliko iznimno kvalitetnih inovacija globalno zapaženo te su ideje predložene za patente.

 

Istaknula bih da smo na domaćem tržištu s dugogodišnjim partnerom Vipnetom pustili u komercijalni rad prvu LTE mrežu u Hrvatskoj. Drago mi je da je Vipnet prepoznao snagu Ericssona Nikole Tesle, koji kao dio korporacije Ericsson, svjetska dostignuća uvijek prvi donosi u Hrvatsku. Ericsson je po broju komercijalnih ugovora lider s više od 60% udjela na svjetskom tržištu. Najsvježiji podaci govore da je Ericsson ostvario 45 LTE/EPC (Evolved Packet Core) ugovora u 23 zemlje na 5 kontinenata čime je čak 215 milijuna korisnika pokriveno Ericssonovim LTE mrežama.

 

Nadalje, na izazove koji su stavljeni pred nas u sklopu zahtjevnog i složenog tenderskog procesa Hrvatskog telekoma, uspješno smo odgovorili, što nam osigurava daljnju suradnju s ovim operatorom. Ericsson Nikola Tesla odabran je kao preferirani partner u izgradnji mrežne okosnice kroz uvođenje IP/MPLS rješenja najnovije generacije i modernizaciju PSTN mreže (kroz xDSL tehnologiju), kao nastavak već započetog uspješnog projekta modernizacije kompletne telekomunikacijske mreže HT-a.

 

Na tržištu Zajednice Neovisnih Država u tijeku su intenzivne marketinško-prodajne aktivnosti i dogovori vezani uz modernizaciju mobilne mreže i najnovija multimedijska rješenja. Očekujemo značajan porast prihoda od prodaje u narednom razdoblju, osobito na ruskom tržištu.

 

Nepovoljni ekonomski trendovi i oprezan pristup kupaca kapitalnim investicijama nastavljeni su i tijekom prvog tromjesečja ove godine. Sukladno tome, prihodi od prodaje smanjeni su 20% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kao posljedica manjeg volumena poslovanja na domaćem i izvoznim tržištima, dok je prodaja na Ericssonovu tržištu veća od prošlogodišnje. Bruto marža bilježi porast na 19,2%, operativna dobit na razini je prošlogodišnje unatoč manjoj prodaji, dok je neto dobit veća 11,8% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Ostvaren je i snažan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 130,1 milijuna kuna tako da su ukupna novčana sredstva, uključujući kratkoročnu financijsku imovinu, krajem tromjesečja iznosila 725,5 milijuna kuna.

 

U narednom ćemo razdoblju, uvažavajući sve promjenjive poslovne okolnosti, kroz fokusiranost na bitno i inovacije te iskorištavanje jedinstvenih tržišnih prilika, nastaviti isporučivati iznimnu vrijednost kupcima. Da bismo ostali konkurentni, moramo zadržati visokokvalitetne/najbolje zaposlenike i osigurati optimalno korištenje svih svojih resursa.“

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Dodatne informacije