Poslovni rezultati 
Rezultati poslovanja Ericssona Nikole Tesle u prvom polugodiŠtu 2012.

Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle:

 

„Usmjerenost kompanije na strateške projekte, tehnološko liderstvo i partnerstvo s kupcima otvorilo je nove poslovne mogućnosti prije svega na izvoznim tržištima. Ukupni prihodi od prodaje veći su 44,4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kao rezultat porasta prihoda na tržištu Zajednice Neovisnih Država (ZND-u) i na Ericssonovom tržištu. Prodaja na domaćem tržištu i tržištima u regiji bilježi pad uglavnom zbog nepovoljnih ekonomskih trendova, političkih previranja na tržištima u regiji te opreznog pristupa kupaca kapitalnim investicijama.

 

Na tržištu Zajednice Neovisnih Država, s vodećim telekom operatorom na ruskom tržištu Rostelekomom, ugovorena je isporuka opreme za nove pokretne mreže suvremene tehnologije kao i mreže za isporuku različitih sadržaja krajnjim korisnicima. Ovi ugovori su od velikog značaja za našu kompaniju te pokazuju da kontinuirana prisutnost na tržištu i osluškivanje potreba kupca u kombinaciji s tehnološkim liderstvom i kompetentnim stručnim resursima daju rezultate. Radi se o najvećem poslu koji je kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala u posljednjih nekoliko godina a realizacija ovih ugovora planirana je do kraja ove godine. S novom pokretnom mrežom Rostelekom postaje konvergentni operator koji će svojim korisnicima pružiti cijelu paletu konvergentnih usluga na području informacija i telekomunikacija u pokretnim i nepokretnim mrežama diljem Ruske Federacije.

Zahvaljujući ulaganju u kompetencije i naprednu tehnološku infrastrukturu, Centar za istraživanje i razvoj Ericssona Nikole Tesle kontinuirano širi svoj portfolio i odgovornosti na globalnoj razini. Prihodi ostvareni razvojno-istraživačkim aktivnostima u segmentima naprednih radio mreža, platformama te poslužiteljima fiksnih mreža kontinuirano bilježe rast i čine značajan dio ukupnih prihoda.

 

Isto tako željela bih istaknuti da su stručnjaci Centra za isporuku usluga dobili nove i veće globalne odgovornosti. Otvaranje Globalnog centra kompetencija (Global Competence Huba) u Ericssonu Nikoli Tesli je veliko priznanje našim zaposlenicima u segmentu radio pristupnih mreža (RAN) koji su dosadašnjim radom i rezultatima kroz regionalni centar za isporuku usluga prepoznati kao tim izrazitih kompetencija i profesionalnosti.

Nadalje, ostvarili smo značajno poboljšanje gotovo svih ključnih financijskih pokazatelja. Operativna dobit gotovo je dvostruko veća od dobiti ostvarene u istom razdoblju prethodne godine, dok je neto dobit veća za 116,8%. Ostvaren je i snažan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 172,3 milijuna kuna, kao rezultat fokusiranosti na održavanje visoke razine likvidnih sredstava, tako da su ukupna novčana sredstva, uključujući kratkoročnu financijsku imovinu, krajem polugodišta iznosila 543,5 milijuna kuna.

 

Istovremeno, prema planu nastavljamo provoditi aktivnosti usmjerene na transformaciju organizacije i procesa uz stalno usklađivanje s korporacijskom i kompanijskom strategijom. Posebno se fokusiramo na analizu tržišta i pratimo utjecaj makroekonomskog razvoja i političke nestabilnosti na ulaganja kupaca. Obzirom na povećani podatkovni promet uslijed sve većeg broja pretplatnika pametnih telefona nužno je ulaganje operatora u opremu, programsku podršku i usluge u cilju osiguranja mreža visokih performansi. Stoga razvijamo nove modele suradnje s partnerima i kupcima te i dalje ulažemo u razvoj kompetencija i potičemo inovativnost.“

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Dodatne informacije