ERICSSON
Home Products Services Technologies Support About Ericsson
rul_header_1x55.gif (60 bytes)
Ericsson Nikola Tesla > Odnosi s investitorima > Godišnja izvješća > 2000.
Godišnje izvješće t.gif (43 bytes)
Dobrodošli u budućnost
Dioničko društvo Ericsson Nikola Tesla
Odjeci 2000. -
izazovi 2001.
Ocjena poslovanja u 2000. godini
Najvažniji financijski pokazatelji poslovanja u 2000. godini
Mobilni Internet mijenja komunikaciju među ljudima
Financijska izvješća s izvješćem ovlaštenog revizora
Profil Društva
Izvješće ovlaštenog revizora
Račun dobitka i gubitka društva Ericsson Nikola Tesla
Bilanca društva Ericsson Nikola Tesla
Izvješće o  toku novca društva Ericsson Nikola Tesla
Izvješće o promjenama glavnice društva Ericsson Nikola Tesla
Računovodstvene politike
Bilješke uz financijska izvješća
Računovodstvene politike
t.gif (43 bytes)
Sažetak važnijih računovodstvenih politika je sljedeći:

Osnove računovodstva

Društvo vodi svoje poslovne knjige u kunama sukladno hrvatskom zakonu i računovodstvenim načelima i praksi koje se pridržavaju društva u Hrvatskoj.

Osnove pripreme financijskih izvješća

Financijska izvješća Društva su sastavljena po načelu povijesnih troškova, te sukladno hrvatskom zakonu i Međunarodnim računovodstvenim standardima.

Valuta izvješćivanja

Financijska izvješća Društva su sastavljena u kunama. Službeni tečaj na dan 31. prosinca 2000. godine bio je 8,1553 kuna (31. prosinca 1999. godine 7,6476 kuna) za 1 američki dolar (USD) i 3,8849 kuna (31. prosinca 1999. godine 3,92662 kuna) za 1 njemačku marku (DEM).

Dugotrajna nematerijalna imovina

Dugotrajna nematerijalna imovina se sastoji od softvera (SAP, SOFTPRO) i iskazana je po trošku nabave. Amortizira se po linearnoj metodi tijekom 4 godine.

Dugotrajna materijalna imovina

Dugotrajna materijalna imovina iskazana je po povijesnom trošku, ispravljenom za efekte hiperinflacije prije 31. prosinca 1993. godine sukladno Međunarodnom računovodstvenom standardu broj 29 umanjenom za akumulirani ispravak vrijednosti.

Amortizacija je obračunana po linearnoj metodi sukladno korisnom vijeku upotrebe određenog oblika imovine kako slijedi:

Građevinski objekti 11 – 30 godina
Proizvodna oprema 3 – 11 godina
Ostalo (vozila, alati, namještaj i inventar) 2,5 – 7 godina

Troškovi popravaka i održavanja terete prihod onog obračunskog razdoblja u kojem nastanu.

Stanovi na kojima postoji stanarsko pravo zaposlenih i koji će biti prodani, iskazani su na istoj osnovi kao i dugotrajna materijalna imovina.

U bilanci su u ukupnom iznosu stanova uz gore navedene stanove, klasificirana i potraživanja za prodane stanove, smanjena za obveze prema Republici Hrvatskoj.

Novac i novčani ekvivalenti

Novac podrazumijeva novac u bankama i gotovinu. Novčani ekvivalenti uključuju depozite po viđenju i oročene depozite s dospijećem do tri mjeseca.

Potraživanja i obveze

Potraživanja i obveze su iskazani po njihovoj nominalnoj vrijednosti. Potraživanja su ispravljena do njihove utržive vrijednosti putem ispravka vrijednosti za sumnjiva i sporna potraživanja.

Zalihe

Zalihe su iskazane po vrijednosti troška nabave (u načelu FIFO) ili tržišne vrijednosti, ovisno o tome koja je niža. Trošak nabave sadržava materijal, troškove rada (plaće) i opće troškove proizvodnje.

Zastarjele zalihe i zalihe koje imaju sporiji obrtaj su ispravljene do njihovih procijenjenih utrživih vrijednosti.

Odgođeno porezno sredstvo

Odgođeno porezno sredstvo i obveza priznati su koristeći metodu obveze u odnosu na odbitne privremene vremenske razlike.

Strana valuta

Poslovni događaji i transakcije u stranoj valuti preračunani su u kune primjenom tečaja na dan poslovnog događaja i transakcije. Potraživanja i obveze u stranoj valuti na dan bilance preračunani su po tečaju važećem na dan bilance. Dobitak ili gubitak proizašao iz promjene tečaja od dana transakcije do datuma bilance evidentira se u računu dobitka i gubitka.

Priznavanje prihoda

Prihodi se priznaju u trenutku isporuke proizvoda, softvera i obavljanja usluga temeljem uvjeta iz ugovora i predstavljaju realizirane iznose, isključujući porez na dodanu vrijednost.

Prihodi proizašli iz dugoročnih ugovora s kupcima priznaju se po stupnju dovršenosti. Ako je procijenjeno da troškovi dovršenja takvih ugovora prelaze preostale prihode po tim ugovorima, stvorena je rezerva, za tako procijenjene gubitke u razdoblju u kojem su gubici procijenjeni.

Tehnička podrška

©Copyright    

2001-06-28