Nikola Vudrag: Skulpture

18. travnja - 06. svibnja 2018.

Skulptura na izložbi Tesla mind from the futureAkademski kipar Nikola Vudrag rođen je 1989. godine u Varaždinu. Nakon što je odrastao pored djeda i oca metalaca i varioca, postao je zainteresiran u kreativnom aspektu za obradu metala, zanat, konstrukcije i umjetnost. Školovao se za umjetničku terapiju (art-therapy), specijaliziranu u CEPAMET-u, medalju i skulpturu na Akademiji likovnih umjetnosti, teoriju i slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci te teologiju tijekom nekoliko godina u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji  prilikom priprema za svećeničku službu. Godine 2013. Vudrag je izabran za pobjednika stipendije "Varaždinska županija - za nadarene učenike iz područja umjetnosti", a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu za najboljeg studenta akademske godine 2011./2012.

Skulpture koje radi povezuju lingvističke, filozofske i teološke ideje sa klasičnim ili suvremenim oblicima i materijalima. Izlagao je na više od pedesetak samostalnih i skupnih izložbi, autor je nekoliko javnih nagrada (nagrade za životno djelo, inovacije i sl.) i medalja (nagradnih i memorijalnih).  Autor je nekoliko javnih radova: „Veli Jože“ (Berlin), „Mač kralja Tomislava“ (Lovinac), „Prof.emer. Predrag Keros“ (Zagreb). Medaljerski i skulpturalni radovi nalaze se u privatnim zbirkama i stalnom postavu muzeja i institucija. Surađuje s raznim institucijama na području promoviranja likovne umjetnosti.

Godine 2017. izabran je kao autor portreta "Gospe od Lorete" (12 m visoki spomenik u Primoštenu), a iste je godine konstruirao najveću skulpturu Nikole Tesle u svijetu (12,35 m) za izložbu "Tesla mind from the future " u Zagrebu, u obliku modela za 30-40 metara visoki dalekovod.
  Na vrh stranice