Planinarsko društvo


Planinarsko društvo

Sve što vas zanima o nama

Zašto planinarimo?
Boraveći na planinama upoznali smo ih, a poznanstvo je najčešće prerastalo u ljubav i želju da otkrijemo i najsitnije njihove tajne. Prekrasni pogledi na sve strane, divne obale, još ljepša jezera, pitome livade, izvori, čisti potoci i vodopadi! Druženje s prirodom, stjecanje novih prijateljstva! Veselje i ponos koji osjećamo kada "zgotovimo" neku transverzalu i dobijemo značku, plaketu ili neki bedž.

Kako smo počeli?
Grupa zaposlenika, planinarskih entuzijasta, pokreću inicijativu za osnivanje planinarskog društva. Uz svestranu pomoć rukovodećih struktura tvornice Nikola Tesla to je ostvareno 25.04.1973. Da bi dostojno obilježili taj datum, 24. travnja 1993. god. društvo organizira u čast 20te obljetnice društva i prvog njenog izleta, jubilarni pohod pod nazivom "Tragom prvog izleta planinara PD Nikola Tesla", koji postaje tradicionalan i organizira se svake godine.

Što danas radimo i koji su nam planovi?
Planinarsko društvo "Ericsson Nikola Tesla" pod tim nazivom postoji od jeseni 1995. godine. U tekućoj godini planiramo  oko 50 izleta u Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini te godišnji izlet prema dogovoru.

Izvršni odbor zadržava pravo promjene termina, područja i vodstva izleta uslijed posebnih razloga. Detaljnije informacije i obavijesti o izletima i drugim akcijama dobivaju se na sastancima Društva, svake prve i treće srijede u mjesecu. Sastanci počinju u 19:45 sati i održavaju se u prostorijama kompanije Ericsson Nikola Tesla u Krapinskoj 45, u Zagrebu

Kako se učlaniti?
Kod blagajnika društva Željke Žigman, tel: 091 234 7572. Godišnja članarina je 100 kn za odrasle, 70 kn za umirovljenike, djecu i studente, te 5 kn za novu iskaznicu ako je potrebna.

Kontakti, adrese, telefoni

 Planinarsko društvo Ericsson Nikola Tesla,
Krapinska 45,
HR-10002 Zagreb

Predsjednik: Marijana Žnidarec, tel: 091/520-0002

Tajnik: Zvonimir Tilić, tel: 098/237-048

Blagajnik: Željka Žigman, tel: 091/234 7572

 
Rusov pohod - Tragom prvog izleta planinara PD "Nikola Tesla"

Dana 13. travnja 2019. godine (subota) održavamo 27. pohod na Medvednicu. Pohod se održava od 1993. godine pod nazivom «Tragom 1. izleta PD «Nikola Tesla», a od 2003. godine pohod se održava pod  nazivom: Rusov pohod odnosno preimenovan je po nadimku našeg zaslužnog člana, inicijatora i pokretača pohoda Antuna Željka Matišina- Rusa koji je preminuo u kolovozu 2002. godine.

Od 2013. godine uveli smo promjene u trasi pohoda koje su se pokazale opravdanim, obzirom na protok sudionika i ugodnije sudjelovanje u pohodu. Dakle, upisna mjesta pohoda su kod potoka Bliznec na zagrebačkoj strani i u mjestu Pila kod Stubičkih toplica, na zagorskoj strani Medvednice.
 
Okupljanje sudionika je između 7,30 i 10,00 sati na oba upisna mjesta: na parkiralištu kod potoka Bliznec na sljemenskoj cesti (početak Bikčevićeve staze) i u mjestu Pila pokraj Stubičkih toplica gdje će se obavljati upis sudionika, izdavanje knjižica i kontrolnih listića. Također, na upisnim mjestima su info-punkovi  za pružanje  informacija vezanih za pohod.
 
Smjer pohoda je:

  • Parkiralište kod potoka Bliznec - odmorište na Njivicama - dom na Hunjki - vrh Sljemena/TV toranj - planinarski dom «Runolist» gdje je cilj pohoda.
  • Pila – dom na Hunjki - vrh Sljemena/TV toranj - planinarski dom «Runolist».

Kontrolna točka 1 je na Njivicama za prilaz sa zagrebačke strane i u mjestu Pila za prilaz sa zagorske strane,dok je na Hunjki  kontrolna točka 2, gdje se sastaju oba smjera. Na kontrolnim točkama  se ovjeravaju kontrolni listići, a  na cilju pohoda (KT-3) se ovjerava obilazak pohoda i dodjeljuju priznanja, i to:

  • za 3 sudjelovanja na pohodu - brončana značka
  • za 5 sudjelovanja na pohodu - srebrna značka
  • za 7 sudjelovanja na pohodu - zlatna značka
  • za 10 sudjelovanja na pohodu - plaketa
  • za 15 sudjelovanja na pohodu – posebna plaketa
  • za 20 sudjelovanja na pohodu - posebna značka

Trasa pohoda ima, uz uobičajene planinarske markacije, prigodne oznake s natpisom «Rusov pohod». Cjelokupna trasa pohoda može se prijeći za 4 do 5 sati laganog hoda, bez obzira na izbor prilaza. Očekujemo sudjelovanje što većeg broja planinara, ljubitelja prirode i svih onih koji znaju da je pješačenje u prirodi temelj zdravog života.
Na cilju pohoda u planinarskom domu «Runolist» organizirana je planinarska zabava uz živu glazbu, a u domu se mogu dobiti i razna jela i pića po popularnim cijenama.
 
Pridružite nam se i vi!!
  Na vrh stranice