Novosti


Ericsson Mobility Report: Do 2018. IoT uređaji brojniji od mobitela

  Kategorije: Trendovi


Lipanjsko izdanje Ericsson Mobility Reporta donosi najnovije podatke vezane uz evoluciju prema umreženom društvu. U izvještaju se predviđa da će uređaji Interneta stvari (Internet of Things - IoT) nadmašiti broj mobilnih telefona te postati najbrojnija kategorija umreženih uređaja 2018. godine.

Ericsson Mobility Report 06-2016 U prvom tromjesečju 2016. godine bilo je 7,4 milijardi mobilnih pretplata (5 milijardi jedinstvenih mobilnih korisnika), što uključuje 3,7 milijardi pretplata mobilnog širokopojasnog pristupa uz 3,4 milijarde pametnih telefona. Broj korisnika pametnih telefona i dalje raste i očekuje se da će nadići broj korisnika osnovnih modela telefona u trećem kvartalu ove godine, a do 2021.godine predviđa se korištenje čak 6,3 milijardi pametnih telefona koji će ostvarivati oko 90 posto mobilnog podatkovnog prometa .
Broj LTE korisnika je snažno rastao tijekom prvog tromjesečja 2016. godine, uz 150 milijuna novih pretplatnika te je dosegao 1,2 milijarde uređaja u svijetu. Ova godina će donijeti dugo očekivanu prekretnicu u LTE mrežama u radu koje će podržavati najveću brzinu preuzimanja podataka od čak 1 Gb/s. Uređaji koji podržavaju ovu brzinu u prodaji se očekuju u drugoj polovini 2016. godine, inicijalno na tržištima poput Japana, SAD, Južne Koreje i Kine, ali će se brzo širiti i na druge regije. Mobilni korisnici će uživati u iznimno brzom pristupu sadržaju zahvaljujući ovoj unaprjeđenoj tehnologiji, koja će omogućiti gotovo 70 posto veću brzinu preuzimanja u usporedbi s najbržim tehnologijama koje su danas dostupne.
U izvještaju se predviđa da će uređaji Interneta stvari (Internet of Things - IoT) nadmašiti broj mobilnih telefona te postati najbrojnija kategorija umreženih uređaja 2018. godine. U razdoblju od 2015. do 2021. godine, očekuje se da će broj IoT uređaja, pretežno mobilnih, rasti za 23% godišnje. Predviđa se da će do kraja 2021. godine postojati 16 milijardi IoT uređaja, a ukupna brojka umreženih uređaja iznosit će 28 milijardi.
Zapadna Europa će predvoditi rastom broja novih IoT uređaja te se očekuje četiri puta veći broj uređaja 2021. godine u odnosu na 2015. Ovaj rast će primarno biti na temelju zahtjeva regulatora, na primjer u području pametnih mjerača, ali i rastućom potražnjom za povezanim automobilima, kao i smjernicom EU vezanom uz e-poziv koja treba stupiti na snagu 2018. godine.
Rima Qureshi, starija potpredsjednica odgovorna za strategiju u Ericssonu komentira: „IoT se ubrzano razvija jer troškovi uređaja padaju, a pojavljuju se inovativne aplikacije. Od 2020. godine će komercijalna primjena 5G mreža pružiti dodatne mogućnosti koje su ključne za IoT, poput network slicinga i povezivanja eksponencijalno više uređaja nego što je to moguće danas.“

Ericsson Mobility Report možete naći na:
https://www.ericsson.com/res/docs/2016/ericsson-mobility-report-2016.pdf
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice