Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson u prvom tromjesečju 2024. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati

Financijski naglasci za prvo tromjesečje 2024. godine - Rad na poboljšanju bruto marže i troškovna učinkovitost

 

  • Organska prodaja Grupe[1] bilježi smanjenje od 14% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, potaknuta padom od 19% u području Mreže. Ostvarena prodaja smanjena je na 4,6 milijardi eura (prvo tromjesečje 2023.: 5,4 milijarde eura).
  • Bruto dobit, isključujući troškove restrukturiranja, smanjena je na 1,98 milijardi eura (2,2 milijarde eura) s obzirom da je niža prodaja djelomično kompenzirana poboljšanjem bruto marže. Ostvarena bruto dobit iznosila je 1,97 milijardi eura (2,1 milijarda eura). 
  • Bruto marža, isključujući troškove restrukturiranja, poboljšana je na 42,7% (39,8%), kao rezultat konkurentnog portfelja proizvoda, aktivnosti vezanih uz troškove, poboljšane poslovne discipline, kao i povećanih prihoda od licenciranja prava intelektualnog vlasništva. Ostvarena bruto marža iznosila je 42,5% (38,6%).
  • EBITA, isključujući troškove restrukturiranja, iznosila je 444 milijuna eura  (418 milijuna eura) s maržom od 9,6% (7,7%), što uključuje jednokratni dobitak od 165 milijuna eura. Ostvarena EBITA iznosila je 426 milijuna eura (331 milijun eura).
  • Neto dobit iznosila je 226 milijuna eura (139 milijuna eura). Razriješena zarada po dionici (EPS) iznosila je 0,07 eura (0,04 eura).
  • Slobodni novčani tok prije spajanja i preuzimanja iznosio je 322 milijuna eura (-696 milijuna eura) kao rezultat poboljšanog upravljanja radnim kapitalom.
  • Neto gotovina na dan 31. ožujka 2024. iznosila je 940 milijuna eura, u usporedbi sa 679 milijuna eura na dan 31. prosinca 2023.

 

Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson (NASDAQ:ERIC)

U prvom tromjesečju nastavili smo s provedbom naše strategije jačanja vodstva u mobilnim mrežama, fokusiranog širenja u području Poslovni sustavi i transformacije kulture. Zadržali smo vodeću tržišnu poziciju, ali, kao što smo očekivali, naši su kupci nastavili s oprezom pri ulaganjima. Usprkos ovako teškom tržišnom okruženju, ostvarili smo solidno povećanje bruto marži. To je dokaz konkurentnosti naših rješenja, poslovne disciplinu i aktivnosti vezanih uz troškove.

Nastavit ćemo proaktivno optimizirati poslovanje, uključujući strateške mjere uštede, kako bismo osigurali da Ericsson bude u najboljoj poziciji za povećanje vrijednosti za dioničare.

Tržišni izazovi i fokus na izvršenje

Iako je organska prodaja[1] smanjena za -14%, ostvarili smo bruto maržu[2] od 42,7%, EBITA[3] od 444 milijuna eura i EBITA maržu[3] od 9,6%. 

Prodaja u području Mreže[1] organski je smanjena za -19% u odnosu na isto razdoblje prošle godine jer su naši kupci nastavili biti oprezni sa svojim ulaganjima. Unatoč tome, ostvarili smo snažnu bruto maržu[2] od 44,3% što je dokaz našeg tehnološkog vodstva, našeg konkurentnog portfelja proizvoda i strateških radnji koje poduzimamo, uključujući troškove.

U području Softver i usluge u oblaku nastavili smo provoditi našu strategiju za jačanje učinkovitosti isporuke i poslovne discipline. Ostvarili smo bruto maržu[2] od 37,4%, a naša EBITA marža[2] poboljšana je u odnosu na isto razdoblje prošle godine već peto tromjesečje zaredom. EBITA marža na bazi četiri kvartala[2] bila je 3,0%.

U području Poslovni sustavi, prodaja je ukupno porasla organski, ali je pala vezano uz Global Communications Platformu, pod utjecajem gubitka ugovora s niskom maržom u četvrtom tromjesečju i naše odluke da smanjimo poslovanje u nekim zemljama. Očekujemo da će se ovaj trend nastaviti tijekom cijele godine. I dalje se fokusiramo na korištenje trenutnog poslovanja kako bismo podržali izgradnju naše globalne mrežne platforme za mrežne API-je.

Naši prihodi od prava intelektualnog vlasništva nastavili su rasti s novim ugovorom o patentnoj licenci za 5G s proizvođačem mobilnih uređaja. Uvjereni smo da ćemo ostvariti daljnji rast prihoda od prava intelektualnog vlasništva, zahvaljujući dodatnim 5G ugovorima i širenju na dodatna područja licenciranja. Vrijeme sklapanja ugovora će varirati jer nastojimo optimizirati vrijednost novih ugovora.
Ostvarili smo 322 milijuna eura slobodnog novčanog toka[4] u prvom tromjesečju, na temelju naših operativnih poboljšanja kao i manjeg obrtnog kapitala jer smo zaključili intenzivnu fazu uvođenja 5G u Indiji.

Najavili smo daljnje mjere za poboljšanje troškovne učinkovitosti i pojednostavljenje poslovanja u ovom tromjesečju, uključujući smanjenje broja zaposlenih. Ovo je nužno za pozicioniranje tvrtke za dugoročni uspjeh.

U ožujku je neovisni nadzor potvrdio naš program usklađenosti. Ovo je važan korak za sklapanje naše nagodbe. Naš fokus na kulturu i integritet će se nastaviti.

Izvršenje naše strategije


Naša je strategija dugoročno usmjerena na izgradnju jačeg i profitabilnijeg Ericssona, s vizijom da uhvatimo sljedeći veliki val mrežnih inovacija sa značajnim poslovanjem s platformama.
Na Mobile World Congressu u Barceloni predstavili smo vodeća hardverska i softverska rješenja za izgradnju programabilnih mreža visokih performansi potrebnih za digitalizaciju društva. Naša industrija prelazi s vertikalno integrirane arhitekture na horizontalnu mrežnu arhitekturu temeljenu na oblaku, a Ericsson predvodi taj razvoj.

Također smo poduzeli ključne korake u našoj strategiji za izgradnju globalne mrežne platforme za mrežne API-je i najavili tri ključna partnerstva s Verizonom, AT&T-om i Amazon Web Services, kao i sporazum o komunikacijskom API-ju s KDDI-jem. Izlaganje mrežnih značajki putem API-ja podržat će stvaranje novih raznovrsnih usluga i bit će ključno u sljedećem koraku digitalizacije poduzeća i društva.

Pogled naprijed

Očekujemo daljnji pad na tržištu radijskih pristupnih mreža, barem do kraja ove godine, budući da su kupci i dalje oprezni sa svojim ulaganjima, a tempo ulaganja u Indiji nastavlja se normalizirati. Dell’Oro procjenjuje da će globalno tržište radijske opreme pasti za -4% u 2024., što bi se moglo pokazati optimističnim.

Ako se trenutačni trendovi nastave, očekujemo da će se naša prodaja stabilizirati tijekom druge polovice godine, zahvaljujući nedavno dobivenim ugovorima i normalizaciji razina zaliha kupaca u Sjevernoj Americi. U drugom tromjesečju očekujemo da će bruto marža u području Mreže, isključujući troškove restrukturiranja, biti u rasponu od 42-44%. U drugoj polovici godine naše bi se marže trebale poboljšati zahvaljujući boljem poslovnom miksu. Također ostajemo usredotočeni na postizanje snažnijeg novčanog toka što temeljimo na našoj operativnoj disciplini.

Naša strategija u području Poslovni sustavi ima za cilj iskoristiti mrežne mogućnosti za povećanje rasta prihoda telekomunikacijske industrije iznad razine koju bi sam rast prometa mogao omogućiti. Stvaramo nove, raznovrsne proizvode i usluge, podržavajući naše kupce u ovoj transformaciji. Zauzvrat, to će poduprijeti ulaganja u industriju na duži rok.
Iako je kratkoročna dinamika izazovna, ostajemo u potpunosti predani našim dugoročnim ciljevima i nastavljamo biti usredotočeni na povećanje vrijednosti za dioničare.

Börje Ekholm
predsjednik i generalni direktor

[1] Prodaja prilagođena za usporedne stavke i tečaj
[2] Bez troškova restrukturiranja
[3] Bez troškova restrukturiranja. Uključuje jednokratni dobitak u iznosu od 165 milijuna eura o kojem smo izvijestili u području Drugo.
[4] Prije spajanja i akvizicija

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice