Novosti


MTS i Ericsson – navijači poludjeli za objavom videa na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji

  Kategorije: Portfelj Tehnološki noviteti

Dostupni su preliminarni rezultati najvećeg europskog puštanja u promet Massive MIMO tehnologije na nekoliko stadiona i lokacija na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji u suradnji Ericssona i MTS-a, ruskog telekomunikacijskog operatora i pružatelja digitalnih usluga.

Mjerenja napravljena tijekom nogometnog prvenstva pokazuju da su Ericssonove Massive MIMO bazne stanice u MTS-ovoj mreži omogućile peterostruko veću brzinu prijenosa podataka u uplinku što je nogometnim obožavateljima omogućilo objavu kvalitetnih videa sa svojih pametnih telefona tijekom nogometnih utakmica. Uz to, brzina učitavanja podataka s mreže i efikasnost spektra su se udvostručile. Kapacitet mreže povećao se više od četiri puta.

Kad se uspoređuje prethodno svjetsko nogometno prvenstvo s onim koje je sad u tijeku, primjećuje se prelazak s fotografiranja na snimanje videa. Svjetsko prvenstvo 2014. godine bilo je orijentirano na „selfije“ pa su ih korisnici pametnih telefona dijelili, a 60% gledatelja preuzimalo je fotografije.

U 2018. dominira video streaming što je dovelo do porasta prometa 2,5 puta u usporedbi s običnim danom u MTS-ovoj mreži. Navijači su objavili više sadržaja na društvenim mrežama nego što je to bio slučaj 2014. kad je upotreba društvenih mreža činila 90 posto prometa. Na utakmicama 2018., MTS je registrirao 30-postotno povećanje u prometu od društvenih mreža.

MTS je prije Svjetskog prvenstva pustio u rad Massive MIMO tehnologiju s Ericssonovim radijskim sustavom AIR 6468. Tehnologija je uvedena u LTE-TDD spektru od 2600 MHz (B38) na više od četrdeset lokacija u sedam od jedanaest gradova u kojima se održava Svjetsko prvenstvo, uključujući Moskvu, Petrograd, Kazan, Rostov na Donu, Nižnji Novgorod, Ekaterinburg i Samaru. To je povećalo kapacitet mreže oko stadiona, na željezničkim stanicama, u zračnim lukama, navijačkim i rekreacijskim zonama.

Osim toga, MTS je izgradio telekomunikacijsku infrastrukturu na stadionu Lužnjiki u Moskvi i Rostovskoj Areni u Rostovu na Donu te drugim telekom operatorima dao pristup. Također je izveo opsežne radove da bi izgradio i proširio kapacitet mreže na svim drugim stadionima na kojima su održavane utakmice.

Predstavnici rukovodstva dvaju kompanija 9. srpnja održali su brifing za novinare na kojem su ih informirali o performansama MTS-ove mreže korištenjem rješenja koja su spremna za 5G. Također su govorili o primjeni visoke tehnologije u sportu, dali skicu za portret tipičnog nogometnog navijača te otvorili kibernetičko prvenstvo na testnoj mreži sljedeće generacije.

Andrej Ušackij, potpredsjednik za Tehnologiju i IT u MTS-u rekao je: „Opsežna priprema naše mreže i uvođenje Ericssonovih 5G rješenja za svjetsko nogometno prvenstvo su se očigledno isplatili, jer su MTS-u omogućili da se uspješno nosi s preopterećenjem i pruža visokokvalitetne komunikacijske usluge desecima tisuća naših pretplatnika. Mobilni internet velike brzine nogometnim navijačima omogućuje da se više uključe jer mogu trenutačno dijeliti najspektakularnije i najuzbudljivije trenutke s drugima. Tako smo ustanovili da je za vrijeme nekih nogometnih utakmica promet od stavljanja sadržaja na mrežu (uplink) premašio preuzimanje sadržaja s mreže (downlink) što pokazuje da je našim korisnicima bilo draže stavljati fotografije i video na društvene mreže, streaming utakmica i dijeljenje sadržaja putem servisa za poruke od gledanja videa i pregledavanja Interneta.“

Ericsson predviđa da će podatkovni promet na prvenstvu 2022. biti vođen tehnologijama virtualne i proširene stvarnosti (VS i PS).

Arun Bansal, viši potpredsjednik, rukovoditelj tržišta Europa i Latinska Amerika u EricssonuArun Bansal, viši potpredsjednik, rukovoditelj tržišta Europa i Latinska Amerika u Ericssonu, kaže: „5G će operatorima dati priliku da kreiraju nove usluge što će navijačima omogućiti da daleko snažnije dožive utakmice. Iznimno velike brzine, masivni kapacitet i niska latencija 5G tehnologije navijačima će pružiti iskustva koja će biti očekivana u budućnosti poput 4K HDR ili čak 8K streaminga, gledanja uz PS i VS te igranja uživo i snažnog iskustva sinkroniziranog igranja. Navijači će moći pratiti svoje najdraže sportaše po pitanju fizičke spremnosti, statistike njihovih uspjeha i promašaja iz utakmice u utakmicu u stvarnom vremenu pomoću nosive tehnologije te čak gledati utakmicu očima igrača.“

Ericsson AIR 6468 je prvi radio u industriji osposobljen za New Radio (NR) tehnologiju dizajniran da bude kompatibilan s 5G NR standardom, a također podržava i LTE. Ima 64 odašiljačke i 64 prijemne antene što mu omogućuje da podržava Ericssonove plug-inove za Massive MIMO i Multi-user MIMO tehnologiju.

Brifing za medije završio je demonstracijom mogućnosti 5G testne mreže u VS sportskoj igri Assetto Corsa. Obožavatelji online sporta organizirali su turnir na dvije igraće konzole povezane putem Ericssonovog 5G testnog okruženja na frekvenciji od 28 GHz. Minimalna latencija između krajnjih uređaja je bila 4 milisekunde, što je najmanje pet puta manje nego u LTE mrežama.

MTS i Ericsson proveli su testove kao dio svojeg strateškog partnerstva u okviru ugovora o suradnji na razvoju i implementaciji 5G u Rusiji potpisanog u prosincu 2015. godine.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice