Novosti


S 5G u nova područja

  Kategorije: Portfelj Tehnološki noviteti

Ericsson i partneri u ekosustavu nedavno su ostvarili interoperabilnost zasnovanu na novom 5G New Radio (NR) Standalone (SA) standardu. Ålcom je proveo 5G terenska ispitivanja na otoku Ålandu u Baltičkom moru, što je još jedan od dokaza da je 5G spreman za komercijalni rad.

Prema najnovijem Ericsson Mobility Reportu prvi pretplatnici u Zapadnoj Europi očekuju se 2019., a do kraja 2023. godine predviđa se da će 5G imati udio od 21% u broju aktivnih mobilnih korisnika. Očekuje se da će 5G usluge 2023. godine biti dostupne u svim regijama.

Tržište mobilnih usluga u Finskoj jedno je od najvećih po penetraciji i stupnju korištenja podatkovnog prometa u svijetu. Na njemu se komercijalne 5G usluge očekuju već početkom 2019. godine. Ålcom, pružatelj raznovrsnih usluga na otoku Ålandu, smatra da će mu ovo rano testiranje 5G omogućiti vodstvo pred konkurencijom.

„Želimo biti spremni za novu tehnologiju. Za nas je dobro da smo uključeni i da dobijemo iskustvo o onome što 5G može i koja je njegova vrijednost za korisnike“, kaže Jonas Sundaborg, predsjednik Ålcoma.

Krajem lipnja ove godine, Ålcom i Ericsson proveli su 5G terenska ispitivanja na frekvenciji od 3,5 GHz u Mariehamnu, najvećem gradu na Ålandu. Ericsson je osigurao 5G testno okruženje te je zajedno s Ålcomom mjerio radijske kapacitete u ruralnim, urbanim i morskim okolinama.

„5G prije svega vidimo kao nadogradnju postojećeg korištenja mobilnog širokopojasnog pristupa višim stupnjem podatkovnog prometa i manjom latencijom. 5G će omogućiti puno širu komunikaciju između ljudi, strojeva i uređaja. No, također vidimo nove prilike za širu upotrebu, na primjer u tvornicama i 5G komunikaciji s trajektima i kruzerima u našim lukama,“ kaže Sundborg.

Ericsson je dobavljač Ålcomove sadašnje LTE mreže koja uključuje radijsku i jezgrenu komponentu. Rezultati 5G testova ovom će operatoru pomoći u dizajnu i eventualnom pokretanju buduće 5G mreže kao i za planiranje novih proizvoda i usluga.

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


  Na vrh stranice