Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson u trećem tromjesečju 2018. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati

Korporacija Ericsson objavila je danas poslovne rezultate za treće tromjesečje 2018. godine.

Financijski naglasci za treće tromjesečje 2018. godine
 
  • Objavljena prodaja iznosi 5,2 milijarde eura i bilježi porast od 9% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je prodaja usklađena za usporedive jedinice i tečaj viša 1%. 
  • Prodaja u sementu Mreže, usklađena za usporedive jedinice i tečaj, pokazuje rast od 5% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pri čemu je snažan rast prodaje ostvaren u Sjevernoj Americi, Europi i Latinskoj Americi.
  • Bruto marža iznosi 36,5% (3. tromjesečje 2017.: 26,9%). Bruto marža, bez troškova restrukturiranja poboljšana je na 36,9% (28,5%), kao rezultat smanjenja troškova, kontinuiranog porasta isporuka Ericssonovog radijskog sustava (Ericsson Radio System) i dobrog napretka u provjeri ugovora o uslugama upravljanja.
  • Operativna marža iznosila je 6,0% (-7,4%). Operativna marža isključujući troškove restrukturiranja iznosila je 7,0% (-1,7%).
  • Operativna marža u segmentu Mreže, isključujući troškove restrukturiranja, iznosila je 16,1% (11,9%) potaknuta smanjenjem troškova i porastom isporuka Ericssonovog radijskog sustava, što je djelomično neutralizirano povećanim ulaganjima u istraživanje i razvoj.
  • Operativna marža u segmentu Digitalne usluge, isključujući troškove restrukturiranja, iznosila je -15,9% (-29,9%), uz bruto maržu bez troška restrukturiranja od 36,9% (32,0%). Uzastopno, bruto marža se smanjila s 42,6% uglavnom zbog povećanih rezerviranja vezanih za projekte transformacije.
  • Operativna marža u području Usluga upravljanja bez troškova restrukturiranje poboljšana je na 6,8% (-9,5%), kao rezultat smanjenja troškova i provjere ugovora s kupcima.
  • Novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosio je 193,8 milijuna eura (0 milijuna eura), a slobodni novčani tok isključujući spajanja i preuzimanja  (M&A) iznosio je 67,8 milijuna eura (-77,5 milijuna eura). Neto novčana sredstva povećana su u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje na 3,1 milijarde eura (2,3 milijarde eura).
 
Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson (NASDAQ:ERIC)

“ Nastavljamo s provedbom svoje fokusirane poslovne strategije i na dobrom smo putu prema cilju za 2020. godinu. Vidimo poboljšanja u svim područjima poslovanja koja rezultiraju bruto maržom, isključujući troškove restrukturiranja, od 36,9% (28,5%) i operativnom maržom, isključujući troškove restrukturiranja, od 7,0% (-1,7%). Organski rast prodaje, usklađen za usporedive jedinice i tečaj,  iznosio je 1% za Grupu, unatoč izlasku iz ugovora koji nisu bili strateški.

I dalje ulažemo u naš konkurentni portfelj spreman za 5G, koji će našim kupcima omogućiti učinkovito migriranje na 5G. Operatori širom svijeta, predvođeni Sjevernom Amerikom, planiraju pokretanje 5G usluga. Snažan interes kupaca za 5G generira postupno povećanje troškova za terenska ispitivanja. Očekujemo da će troškovi ostati na visokim razinama, barem u narednih 12-18 mjeseci, a uključeni su u naš cilj od najmanje 10% profitabilnosti 2020. godine.

Bruto marža Grupe, isključujući troškove restrukturiranja, poboljšala se na 41,5% (34,8%) s organskim rastom prodaje, usklađenim za usporedive jedinice i tečaj, od 5%. Snažna prodaja uglavnom je potaknuta nastavkom visoke razine aktivnosti prvenstveno u Sjevernoj Americi. Zbog snažnog uzastopnog porasta prodaje u trećem kvartalu, u četvrtom kvartalu u području Mreže očekujemo niže efekte od sezonalnosti nego što je uobičajeno.

Bruto marža u području Digitalne usluge, isključujući troškove restrukturiranja, poboljšala se na 36,9% (32,0%) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali je manja u odnosu na prošlo tromjesečje. Vidimo jasne rezultate vezane uz naše aktivnosti smanjivanja troškova i dobar napredak u velikom dijelu poslovnih područja. Istodobno, rezerviranja vezana uz velike projekte digitalne transformacije povećala su se u ovom tromjesečju, što objašnjava uzastopni pad bruto marže. Nismo zadovoljni razvojem projekata digitalne transformacije i ulažemo dodatne napore da ih poboljšamo.
U području Usluga upravljanja bruto marža, isključujući troškove restrukturiranja, poboljšala se na 12,9% (-4,0%) temeljem učinkovitosti i provjere ugovora s kupcima. Završili smo 40 od ciljanih 42 ugovora, s godišnjim poboljšanjem dobiti od 87 milijuna eura. Povećavamo ulaganja u istraživanje i razvoj kako bismo preoblikovali našu ponudu u području automatizacije i umjetne inteligencije. Postoji snažan interes kupaca za nadolazeća rješenja, ali je prodaja za sada ograničena jer smo još u ranim fazama.

U segmentu Poslovanje u nastajanju i Drugo, prodaja je porasla za 22%, zahvaljujući rastu iconectiv poslovanja. Nastavljamo ulagati u strateška područja rasta kao što je Internet stvari gdje u ovom tromjesečju uočavamo sve veći zamah vezan uz važan ugovor u segmentu platforme za povezivanje. S obzirom da su dijelovi portfelja u segmentu Poslovanje u nastajanju u ranoj fazi, prodaja je za sada ograničenog opsega. Praćenjem svakog projekta po ključnim točkama isporuke ostajemo disciplinirani u našim investicijama u segmentu Poslovanje u nastajanju.

Iako je završen program smanjenja troškova, najavljen u srpnju 2017. godine, nastavljamo s povećanjem učinkovitosti i smanjenjem troškova u cilju daljnjeg povećanja konkurentnosti. Naša procjena troškova restrukturiranja od 478 milijuna eura do 667 milijuna eura ostaje aktualna za cijelu godinu. Slobodni novčani tijek bez M&A poboljšao se na 67,8 milijuna (-77,5 milijuna) eura i naša novčana pozicija i dalje je snažna. Nastavit ćemo raditi na daljnjem jačanju bilance.

Kao što smo ranije objavili, od 2013. godine dobrovoljno surađujemo s istragom od strane SEC-a, a od 2015. godine i s istragom DOJ-a o Ericssonovoj usklađenosti s američkim FCPA. Iako ne možemo detaljno komentirati, možemo reći sljedeće. Utvrdili smo činjenice važne za istrage i te smo činjenice podijelili s tijelima vlasti. Nastavljamo surađivati s SEC-om i DOJ-om i aktivno sudjelujemo u razgovorima s njima kako bismo pronašli rješenja. Iako duljinu tih rasprava ne možemo utvrditi, na temelju činjenica koje smo podijelili s vlastima, smatramo da će rješenje tih pitanja vjerojatno rezultirati monetarnim i drugim mjerama čija se veličina trenutačno ne može procijeniti, ali može biti značajna. Nastavljamo napore na poboljšanjima kroz naš program usklađenosti.

Postoji snažan zamah na globalnom 5G tržištu, potaknut od strane vodećih tržišta. Globalno tržište radijskog pristupa se oporavlja od višegodišnjeg pada, a naše investicije u istraživanje i razvoj omogućile su nam dobru poziciju vezanu uz navedeni razvoj tržišta. Ipak, predstoje napori da sve dijelove poslovanja dovedemo na zadovoljavajuću razinu performansi. Ostajemo uvjereni u postizanje našeg dugoročnog cilja od najmanje 12% operativne marže nakon 2020. godine.“
 
Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice