Novosti


Poslovni rezultati korporacije Ericsson za treće tromjesečje 2022. godine

  Kategorije: Poslovni rezultati

Financijski naglasci za treće tromjesečje 2022. godine

  • Organska prodaja Grupe porasla je 3% u odnosu na treće tromjesečje prethodne godine zahvaljujući porastu prodaje u području Mreže u Sjevernoj Americi. Ostvarena prodaja iznosila je 6,26 milijardi eura (treće tromjesečje 2021.: 5,18 milijardi eura), od čega je Vonage pridonio s 266,8 milijuna eura od 21. srpnja.
  • Bruto dobit porasla je na 2,59 milijardi eura (2,28 milijardi eura) potaknuta većom prodajom prvenstveno u području Mreže i konsolidacijom Vonagea.
  • Bruto marža iznosila je 41.4% (44.0%) na što su utjecali niži prihodi od prava intelektualnog vlasništva u iznosu od -101,2 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, troškovi lanca opskrbe te veći udio usluga nakon jačanja pozicije u području Mreže.
  • Ostvarena dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) iznosila je 699,8 milijuna eura (855,6 milijuna eura) uz EBITA maržu od 11,2% (16,5%). Na EBITA su prvenstveno utjecala povećana ulaganja u tehnologiju, troškovi prodaje u području Poslovni sustavi (uglavnom od konsolidacije Vonagea) i jednokratni troškovi od -46 milijuna eura.
  • Dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosila je 653,2 milijuna eura (809,6 milijuna eura), uz EBIT maržu od 10,5% (15,7%).
  • Potpisani su značajni ugovori s daljnjim jačanjem pozicije diljem svijeta. Ovi i ranije potpisani ugovori utjecat će na daljnje povećavanje prodaje u četvrtom tromjesečju i očekuje se da će pridonijeti znatnim volumenima prodaje u 2023.
  • Ostvarena neto dobit iznosila je 496,8 milijuna eura (533,6 milijuna eura).
  • Slobodni novčani tok, prije spajanja i preuzimanja, iznosio je 230 milijuna eura (1,2 milijarde eura). Novčani tok bio je manji uglavnom zbog povećanja radnog kapitala. Neto novčana pozicija na dan 30. rujna 2022. godine iznosila je 1,23 milijardi eura u usporedbi s 6,47 milijardi eura na dan 30. lipnja 2022. godine.
  • Transakcija Vonagea dovršena je 21. srpnja. Vonage EBITA bila je pozitivna, isključujući jednokratni trošak akvizicije i računovodstvenog praćenja akvizicije.


Komentar Börjea Ekholma, predsjednika i generalnog direktora korporacije Ericsson (NASDAQ:ERIC)

Uz robusne temeljne performanse i snažan zamah u poslovanju nastavljamo ostvarivati našu strategiju. To uključuje vodstvo u mobilnim mrežama uz rast tržišnog udjela. Od 2017. povećali smo tržišni udio u području radijskih pristupnih mreža, isključujući kontinentalnu Kinu, s 33% na 39% i u ovom smo tromjesečju sklopili niz ugovora diljem svijeta. Nastavljamo učvršćivati svoju snažnu poziciju u 5G kako bismo iskoristili značajne prilike koje pruža najbrže rastuća mobilna generacija. Naše širenje u uzbudljivo područje visokog rasta Poslovne sustave dobiva na zamahu akvizicijom Vonagea, omogućujući nam pristup širokom rasponu komunikacijskih usluga u oblaku.

Grupna neto prodaja [1] u tromjesečju organski je porasla za 3%, potaknuta dobrim rezultatima u području Mreže. EBITA [2] od 708,4 milijuna eura odgovarala je marži od 11,3%, pri čemu je veća bruto dobit od poslovnog rasta kompenzirana povećanim ulaganjima u tehnologiju i konsolidaciju Vonagea s računovodstvenim praćenjem akvizicije i jednokratnim troškovima akvizicije.

Naše poslovanje u području Mreže zabilježilo je snažan organski rast prodaje [1] od 7% isključujući prava intelektualnog vlasništva (4% uključujući prava intelektualnog vlasništva), uz rast potaknut našim vodećim portfeljem na tržištu prvenstveno u Sjevernoj Americi gdje operatori i dalje snažno kreću u implementaciju 5G. Nakon očekivanih rekordnih kapitalnih ulaganja operatora u 2022. u Sjevernoj Americi, očekujemo da će se kapitalna ulaganja u području RAN-a ostati na visokoj razini u 2023., iako nižoj nego ove godine. Nastavljamo dalje jačati svoju poziciju globalno te očekujemo rast 2023. godine. Kao što je prethodno navedeno, jačanje pozicije na temelju velikih projekata u ranim fazama obično ima negativni učinak na bruto marže. Međutim, rastuća bruto dobit omogućit će nam nastavak ulaganja u tehnološko vodstvo. Naša ponuda u području Mreže nudi niz prilika, a dodatno je naglašena snagom našeg portfelja.

Kako bi u potpunosti iskoristili performanse i značajke 5G, ključno je koristiti frekvencije srednjeg pojasa. Globalna izgradnja 5G još uvijek je u ranoj fazi s manje od četvrtine globalnih LTE čvorova nadograđenih srednjim pojasom. Očekujemo niz novih korisničkih slučajeva 5G i već vidimo da fiksni bežični pristup dobiva sve veću popularnost. Širenje primjene 5G za individualne i poslovne korisnike također će potaknuti potražnju za performansama mreže, stoga predviđamo dulji ciklus ulaganja nego za prethodne mobilne generacije.

Jedan kamen temeljac u našem širenju na poslovne sustave je Vonage. 5G nudi jedinstvene mogućnosti kao što su velika brzina i niska latencija. Očekujemo da će ove mogućnosti biti predstavljene, korištene i plaćene putem mrežnih API-ja (Application Programming Interface). Intenzivno surađujemo s vodećim operatorima kako bismo omogućili daljnju monetizaciju njihovih ulaganja u mrežu putem naše globalne mrežne platforme. U širem smislu, očekujemo da će akvizicija biti vrlo uspješna, što će nam omogućiti da pomognemo kupcima u ubrzanju digitalne transformacije, uz značajan utjecaj na monetizaciju 5G mreža. To će operatorima omogućiti nove izvore prihoda koji će potaknuti daljnja ulaganja u mrežu. U poslovanju u području bežičnih rješenja za poslovne sustave gotovo smo udvostručili prodaju u ovom tromjesečju u usporedbi s trećim tromjesečjem 2021. godine.

U novom području Softver i usluge u oblaku, prihodi su bili pod utjecajem niže prodaje upravljanih usluga i prihoda od prava intelektualnog vlasništva. Bruto dobit je bila stabilna nakon isključivanja tekućih troškova implementacije 5G Core. Imamo ambiciju iskoristiti veliki potencijal za koji vjerujemo da postoji u ovom poslu. Naš novi menadžment tim poduzima daljnje korake kako bi preokrenuo poslovanje i uspostavio zadovoljavajuću profitabilnost. To uključuje snažnu usredotočenost na smanjenje troškova, uključujući ostvarivanje sinergija iz kombiniranja dvaju poslovnih područja, dok učvršćujemo našu tehnologiju i vodeći položaj na tržištu. Poboljšanja performansi bit će postupna.

U trenutnom inflacijskom okruženju radimo prilagodbe cijena, a koristimo i zamjenu proizvoda kako bismo upravljali maržama. Također pojednostavljujemo rad u cijeloj kompaniji i nastavit ćemo biti proaktivni u razmatranju opcija za smanjenje troškova, dok nastavljamo razvijati proizvode i usluge najbolje u klasi. Iz temelja jačamo troškovnu konkurentnost kroz intenzivan fokus na unutarnje povećanje učinkovitosti i strukturne troškove od kraja do kraja. Posvećeni smo našem dugoročnom cilju EBITA marže od 15-18% najkasnije do 2024. te ćemo imati troškove kako bismo osigurali postizanje ovog cilja. Kako bismo ostvarili smanjenje troškova, očekujemo da će se troškovi restrukturiranja povećati i biti viši u skladu s našim dugoročnim smjernicama od 1% neto prodaje, iako će varirati po kvartalima. Troškovna učinkovitost također je ključna za ulaganja u tehnološko vodstvo i jačanje naše otpornosti na nesigurnom tržištu.

Jačanje Ericssonove kulture ključni je dio naših strateških prioriteta. Posvećeni smo postupanju s integritetom u svemu što radimo i poduzeli smo značajne korake u razvoju našeg programa etike i usklađenosti, dok unapređujemo naš okvir za upravljanje rizicima. Promijenili smo se, ali imamo još toga za napraviti. Nastavljamo surađivati s Ministarstvom pravosuđa i Komisijom za vrijednosne papire i burze u vezi s izvješćem o istrazi u Iraku iz 2019. i obavijestima o kršenju DPA-a te smo u potpunosti predani suradnji s državnim tijelima.

Ukratko, fokusirana strategija, koja je izgrađena na snazi našeg poslovanja u području mobilnih mreža i podržana ulaganjem u istraživanje i razvoj, vodi do povećanja tržišnog udjela i ostvarenja odličnih financijskih rezultata. To je nadopunjeno našom tržišnom strategijom vezanom uz visoki rast na tržištu poslovnih sustava.

Želim zahvaliti cijelom našem fantastičnom timu diljem svijeta na njihovom marljivom radu i predanosti. Radujemo se raspravi o našoj strategiji i ostvarenju na našem Danu tržišta kapitala u prosincu.

Börje Ekholm
 

[1] Prodaja prilagođena za usporedne stavke i tečaj

[2] Bez troškova restrukturiranja

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice