Novosti


Kvalitetni rezultati te solidno poslovanje na domaćem i izvoznim tržištima

  Kategorije: Investitori Poslovni rezultati

  • Prihodi od prodaje 304,2 milijuna eura i 2,2% su viši u odnosu na prethodnu godinu
  • Udjel izvoza u ukupnim prihodima 57,2%, što potvrđuje vodeću poziciju na ljestvici hrvatskih izvoznika.
  • Operativna dobit viša je 45,2% te iznosi 24,8 milijuna eura, dok je neto dobit viša 40,3% te iznosi 22,2 milijuna eura

„U 2023. godini Ericsson Nikola Tesla Grupa poslovala je stabilno i ostvarila kvalitetne poslovne rezultate, čime smo pokazali našu sposobnost da efikasno reagiramo na tržišne i makroekonomske izazove te odgovorimo na potrebe kupaca. U skladu s našom strategijom fokusirali smo se na jačanje vodeće pozicije u mobilnim mrežama, rast u segmentu Digitalno društvo te zadržavanje i kontinuirano unapređenje pozicije u segmentima Usluga i Istraživanja i razvoja. Udjel izvoza u ukupnim prihodima zadržao se na visokoj razini od 57,2%, što potvrđuje našu vodeću poziciju na ljestvici hrvatskih izvoznika softvera. Kvalitetna suradnja s kupcima, ulaganje u tehnološko liderstvo i doprinos naših zaposlenika zaslužni su za još jednu uspješnu godinu. Stoga, koristim ovu priliku zahvaliti management timu kompanije i svim zaposlenicima na predanom radu, profesionalnosti i ustrajnosti te našim kupcima i partnerima na ukazanom povjerenju.“ istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle.

U usporedbi s prethodnom godinom prihodi od prodaje viši su 2,2% te iznose 304,2 milijuna eura, pri čemu je rast ostvaren na domaćem tržištu i u segmentu usluga za Ericsson, dok su prihodi na ostalim izvoznim tržištima niži od prošlogodišnjih. Bruto dobit bilježi porast od 30,4% kao rezultat prodajnog miksa, uspješne mitigacije rizika te fokusa na operativnu i troškovnu učinkovitost. Operativna dobit viša je 45,2% te iznosi 24,8 milijuna eura, dok je neto dobit viša 40,3% te iznosi 22,2 milijuna eura. Sukladno očekivanjima ostvaren je i pozitivan novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 16,7 milijuna eura. Kraj četvrtog tromjesečja zaključili smo sa solidnom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 37,6%. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu viši su 3,9% u odnosu na kraj prethodne godine te iznose 76,9 milijuna eura (39,9% ukupne imovine).

Na domaćem tržištu nastavili smo pružati podršku vodećim operatorima Hrvatski Telekom i A1 Hrvatska na modernizaciji njihovih mobilnih mreža. Krajem godine ugovorili smo s Hrvatskim Telekomom suradnju na implementaciji Ericsson dual-mode 5G Core za 4G/5G jezgrenu mrežu, a suradnju je dodatno ojačana  početkom 2024. godine potpisom ugovora temeljem kojeg će Ericsson Nikola Tesla do kraja 2027. godine biti ekskluzivni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže (RAN) Hrvatskog Telekoma.

U segmentu upravljanih usluga za Hrvatski Telekom do kraja 2023. godine smo, kao i svih prethodnih godina, profesionalno i uz zadržavanje najviše kvalitete usluge izvršavali svoje ugovorene obveze. Uspješno smo završili i sve ugovorene projekte vezane uz projektiranje i izgradnju širokopojasnog interneta u zonama u kojima je utvrđeno da ne postoji komercijalni interes telekom operatora za izgradnjom NGA mreža, a sufinancirane sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ujedno smo paralelno s isporukama osigurali neometan prelazak tehnološke jedinice za izgradnju i održavanje HT mreže, koju čini oko 670 zaposlenika i prateća materijalna imovina, iz Ericsson Nikola Tesla Servisa d.o.o. u HT Grupu od 1.siječnja 2024. godine.

Naša strateška suradnja s A1 Hrvatska koja traje više od 22 godine uspješno se nastavlja i u 2023. godini. Sukladno višegodišnjim okvirnim ugovorima radili smo na modernizaciji i proširenju kapaciteta radijske 5G mreže, modernizaciji i izgradnji konvergentne jezgrene mreže te modernizaciji mikrovalnih prijenosnih sustava.

U segmentu Digitalno društvo, tijekom godine potpisali smo niz novih ugovora u raznim područjima, poput zdravstva, javne uprave, zemljišnih knjiga i katastra, turizma, itd., s brojnim kupcima poput Ministarstva pravosuđa i uprave, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, Državne geodetske uprave, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Grada Splita i CARNET-a.

S kompanijom Odašiljači i veze d.o.o. potpisali smo ugovor za Projektiranje i izgradnju NGN agregacijske mreže – Istočna Hrvatska, kojeg ćemo realizirati u naredne četiri godine. Ovaj projekt dio je izgradnje nacionalne širokopojasne agregacijske infrastrukture sljedeće generacije (Next Generation Network – NGN) i omogućit će manjim mjestima i ruralnim područjima pristup brzom internetu.

Na izvoznim tržištima nastavili smo suradnju s operatorima HT Mostar, Crnogorski Telekom, IPKO Kosovo, Telekom Kosova i Ucom Armenia na modernizaciji njihovih telekomunikacijskih mreža. Istaknuli bismo novi, višegodišnji ugovor s Crnogorskim Telekomom potpisan u prosincu 2023. godine u području 4G/5G jezgrene mreže. Intenzivno smo surađivali s operatorom Telekom Kosova na realizaciji ugovora potpisanog krajem 2022. godine koji obuhvaća modernizaciju i virtualizaciju jezgrene mreže te uvođenje najnaprednije opreme u radijski dio mreže. Počekom 2024. godine nastavili smo partnerstvo s Telekom Kosova potpisom višegodišnjeg okvirnog ugovora u području modernizacije i održavanja radijske mreže ovog operatora. Na bjeloruskom tržištu izvršili smo sve ugovorne obveze u operatorskom segmentu potpisane prije uvođenja sankcija strogo se pridržavajući mjera koje su uvele institucije EU-a te smo krajem 2023. godine zatvorili lokalnu kompaniju Ericsson Nikola Tesla BY.

Isporuka usluga za Ericsson kontinuirano raste, a naš R&D Centar zbog kontinuirano visoke kvalitete softvera koji isporučuje osnažio je svoju poziciju u globalnoj korporaciji, čime smo osigurali zadržavanje postojećih i širenje novih odgovornosti u 5G & Cloud tehnologijama. Nadalje, novim zapošljavanjima u uredima u Hrvatskoj i na Kosovu nastavljeno je širenje našeg R&D centra, sukladno poslovnim planovima. Treba istaknuti i značajnu ulogu naših stručnjaka iz ostalih ekspertnih centara u modernizaciji telekom mreža za Ericssonove kupce u Europskoj uniji, ali i diljem svijeta.

U 2023. godini zaposlili smo više od 200 stručnjaka koji su prošli zahtijevan selekcijski program, a uz stručno mentorstvo brzo usvajaju nova znanja i usavršavaju kompetencije te se integriraju u tim.

U kontekstu razvoja tehnologije te ubrzane digitalizacije jedan od osnovnih izazova je kibernetička sigurnost. Digitalne mreže zahtijevaju sveobuhvatne strategije sigurnosti kako bi se zaštitili podaci i održalo povjerenje korisnika. Ericsson Nikola Tesla kao vodeća hrvatska ICT kompanija čiji stručnjaci rade na razvoju najnovijih generacija ICT proizvoda i rješenja, ima odgovornost i ulogu promicati i osvještavati važnost i mogućnosti koje suvremene tehnologije donose gospodarstvu i društvu. Isto tako vodimo brigu i o relevantnim sigurnosnim i regulatornim aspektima kako bi implementacija ICT tehnologija i rješenja bila maksimalno usklađena s navedenim zahtjevima. 

U 2024. godini, na domaćem tržištu nastavit ćemo kvalitetno i profesionalno ispunjavati obveze sukladno potpisanim višegodišnjim okvirnim ugovorima vezanim uz izgradnju i modernizaciju telekom mreža te potrebama našim kupaca. Međutim, zbog neproduljenja ugovora u području upravljanih usluga s Hrvatskim Telekomom predviđamo smanjene prihode od prodaje u operatorskom segmentu. Fokusiramo se na profitabilnija i strateška područja iz našeg temeljnog poslovanja i investiranje u našu održivu budućnost. Ostajemo snažno usmjereni i na poslovni segment Digitalno društvo u kojem imamo brojne reference. Naša kompanija među prvima je prepoznala važnost digitalizacije te već dugi niz godina razvija i implementira suvremena rješenja koja omogućavaju kompanijama te državnim institucijama učinkovitu transformaciju procesa, čime mogu značajno osnažiti poslovanje i ostvariti svoj puni potencijal. Na izvoznim tržištima nastavit ćemo s implementacijom ugovorenih projekata za kupce u operatorskom segmentu, a snažan fokus biti će na novim poslovnim prilikama i novim kupcima. U R&D segmentu želimo zadržati poziciju odgovornog i pouzdanog partnera globalnom Ericssonu te ćemo nastaviti kvalitetne isporuke softvera s fokusom na strateška područja i najnovije tehnologije.

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, zaključila je svoje obraćanje riječima: „Kako bismo ostvarili naše strateške ciljeve ulažemo u nove poslovne segmente i kupce, razvoj informacijsko komunikacijskih rješenja baziranih na najnovijim tehnologijama, daljnji razvoj naših proizvoda i usluga, kompetencije naših zaposlenika, potencijalne akvizicije, opremu za razvoj i testiranje novih tehnologija, digitalnu transformaciju Ericsson Nikola Tesla Grupe. Također, ostajemo usmjereni na pravovremeno prepoznavanje i otklanjanje rizika, operativnu učinkovitost i strogo upravljanje troškovima.

Dugoročno održivo i uspješno poslovanje kompanije i u narednom razdoblju temeljimo na snažnom liderstvu, izvrsnosti naših stručnjaka, inovativnim proizvodima, rješenjima i uslugama te vrijednostima koje su utkane u sve segmente našeg rada.“
 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Galerija slika

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice