Novosti


Dijeljenje znanja u Ericssonu Nikoli Tesli: Sesija ENT AI Landscape

  Kategorije: Događanja

Ericsson Nikola Tesla prati tehnološke trendove i sudjeluje u njima postavljajući temelje za vlastitu uspješnu budućnost. Slijedom navedenog, prošlog je tjedna u sjedištu kompanije održana sesija ENT AI Landscape u organizaciji ENT-ER akademije i ETK/S Enhance Cross Unit Collaboration programa.


Ericsson Nikola Tesla prati tehnološke trendove i sudjeluje u njima postavljajući temelje za vlastitu uspješnu budućnost. Slijedom navedenog, prošlog je tjedna u sjedištu kompanije održana sesija ENT AI Landscape u organizaciji ENT-ER akademije i ETK/S Enhance Cross Unit Collaboration programa na kojoj su zaposlenicima istaknuti najnoviji tehnološki trendovi u području umjetne inteligencije (AI). Također, predstavljeno je šest zanimljivih projekata koji se provode u kompaniji i koji demonstriraju različita područja i načine primjene umjetne inteligencije u rješavanju nekih od problema današnjice. Osim projekata, prezentirani su i detalji očekivanog razvoja IT ekonomije u kontekstu AI-ja i vezanih tehnologija te novi zahtjevi za vještinama na tržištu rada kao i projekcije potencijalnih budućih vezanih zanimanja.
U uvodnom dijelu, Ivan Lujo, rukovoditelj ENT-ER Akademije, istaknuo je važnost suradnje akademije i ETK/S Cross Unit Collaboration programa u dijeljenju znanja među zaposlenicima unutar i između različitih organizacijskih jedinica u kompaniji. Također, naglasio je da ova sesija ima za cilj dijeljenje informacija o AI okruženju u kompaniji te znanja i iskustava iz područja umjetne inteligencije koja se premještaju iz domene laboratorija i demonstracijskih projekata (POC-a) u domenu komercijalne primjene i produktifikacije. 
Prezentacija je obuhvatila trenutno stanje AI tržišta kao i razvoj AI tehnologija poput generativnih modela, multimodalnih modela i višeagentnih sustava. Također je istaknuta važnost upravljanja životnim ciklusom AI rješenja u produkcijskim okruženjima. Kroz prezentaciju projekata prikazane su različite primjene AI-ja u Ericssonu Nikoli Tesli, uključujući optimizaciju prometa oko zračne luke te analizu podataka o putnicima. Korištene tehnologije uključivale su neuronske mreže, duboko učenje, obradu prirodnog jezika (NLP) i generativnu AI. Sesija je naglasila evoluciju uloge AI inženjera te važnost razvoja kompetencija u području AI-ja unutar kompanije.
Na samom kraju, Ivan Lupić, odgovoran za razvoj poslovanja u području digitalnog društva u svom je govoru pohvalio organizatore i sudionike sesije te istaknuo važnost dijeljenja znanja unutar kompanije. Naglasio je perspektivu kompanije u kontekstu umjetne inteligencije te istaknuo važnost korištenja tehnologije AI-ja za optimizaciju internih procesa i poboljšanje operativne izvrsnosti, ali i za kreiranje inovativnih rješenja kupcima. Također, najavio je planove za buduće tečajeve i dublje analize projekata (deep dive) kako bi zaposlenici bolje razumjeli tehnologiju i procese korištene u njima. Nadalje, istaknuo je važnost adaptacije kompanije promjenama u tehnološkom okruženju te naglasio potrebu za fleksibilnošću i prilagodbom dominantnim trendovima poput cloud tehnologije i big data analitike. Kroz svoj govor Lupić je naglasio važnost kontinuiranog učenja i razvoja kompetencija te potrebu za inovativnim pristupima i suradnjom unutar kompanije.
Tijekom sesije je naglašena važnost ulaganja u kompetencije zaposlenika vezane uz AI tehnologije te spremnost kompanije da prihvati izazove koje nam rast AI tehnologija donosi na tržištu.

   

Pretraga novosti


   

Filter po kategorijama


   

Tagovi



  Na vrh stranice