Poslovanje 
Rezultati poslovanja Ericssona Nikole Tesle u 2010.

Na redovitoj godišnjoj konferenciji za novinare Ericssona Nikole Tesle, održanoj 21. veljače 2011., objavljeni su rezultati poslovanja u 2010., kao i očekivanja za 2011. godinu. Konferenciji je prisustvovao veliki broj novinara iz pisanih medija, radija i televizije te predstavnika investitora i financijskih analitičara.

 

Mr.sc.Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, predstavila je poslovne rezultate kompanije u protekloj godini, najvažnije aktivnosti u 2010. te očekivanja u 2011.

Gordana Kovačević

Komentar Gordane Kovačević, predsjednice Ericssona Nikole Tesle:

 

„Trendovi prisutni u širem ekonomskom okruženju preslikali su se u 2010. godini i na ICT industriju što je dodatno usporilo punu realizaciju planiranih aktivnosti i strateških ciljeva. Posebno se to odnosi na usporavanje kapitalnih investicija telekomunikacijskih operatora, manje izdvajanje države u infrastrukturne projekte na području ICT-a kao i smanjenje budžeta naših poslovnih partnera i ostalih kupaca. Na smanjenje knjiženih narudžbi od 5% u odnosu na prethodnu godinu utjecao je manji volumen poslovanja na domaćem tržištu, što je kompenzirano porastom poslovnih aktivnosti na izvoznim tržištima, prvenstveno u Bjelorusiji i Bosni i Hercegovini te na Ericssonovu tržištu (porast razvojno-istraživačkih i ostalih usluga). Na smanjenje prihoda od prodaje od 13% dodatno je utjecala dinamika realizacije knjiženih narudžbi te manjak industrijskih komponenti i problemi u Ericssonovom lancu opskrbe. Unatoč zahtjevnom poslovnom okruženju, zadržali smo dobru tržišnu poziciju, nastavili pružati podršku kupcima u modernizaciji njihovih mreža i uvođenju novih tehnologija te nastavili ulagati u nove strateške projekte i područja. U 2010. ostvarili smo svoje ciljeve vezano za profitabilnost poslovanja i jačanje novčanog toka od poslovnih aktivnosti te dodatno ojačali svoju bilancu stanja. Kao što smo već izvijestili kompanija je otpisala potraživanje od 126,5 milijuna kuna na kazahstanskom tržištu. Unatoč tome, u 2010. godini ostvarena je dobit od 24 milijuna kuna. Isključujući navedeni otpis potraživanja, zabilježena je neto dobit od 150,5 milijuna, što je povećanje od 17% u odnosu na prethodnu godinu, te predstavlja povrat od prodaje od 12,3%. Nadalje, naplatom 150 milijuna kuna preostalog dijela kazahstanskog potraživanja, novac i novčani ekvivalenti porasli su na 674 milijuna kuna. Tijekom 2010. godine, na zahtjevno poslovno okruženje i sve jaču konkurenciju odgovorili smo prilagodbom organizacije novim tržišnim i tehnološkim zahtjevima kao i novim organizacijskim modelima i odgovornostima unutar globalne Ericssonove organizacije. Ericsson Nikola Tesla pripada Regiji zapadna i srednja Europa, istovremeno zadržavajući odgovornosti unutar ostalih Ericssonovih regija kao i za dijelove poslovanja i proizvode koji su rezultat razvoja i aktivnosti naše kompanije. Nova organizacija potiče novi i inovativni način rada sa zajedničkim ciljem da budemo efikasniji i bliži kupcima nego ikada do sada, poboljšamo prodaju u postojećim i novim segmentima, unaprijedimo profitabilnost i novčani tok “ naglasila je Gordana Kovačević.

Andrew Skelton

Andrew Skelton, direktor Financija prezentirao je financijske rezultate poslovanja kompanije.

Boris Drilo

Poseban je naglasak stavljen na e-zdravstvo pa su mr.sc. Gordana Kovačević i mr.sc. Boris Drilo predstavili kompanijske aktivnosti na Mobile World Congressu vezane uz Ericsson Mobile Health.

Nadzorni odbor Ericssona Nikole Tesle podržao je prijedlog Uprave te uputio na Glavnu skupštinu dioničkog društva prijedlog na usvajanje isplate redovne dividende u iznosu od 20 kuna po dionici i izvanredne dividende od 170 kuna po dionici.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle


Izvješća