Održana konferencija za novinare 
Rezultati poslovanja Ericssona Nikole Tesle u 2011.

Na konferenciji za novinare održanoj u Ericssonu Nikoli Tesli, 21. veljače 2012. godine, javnosti su prezentirani rezultati poslovanja ostvareni u 2011. godini te poslovne prognoze za 2012. godinu. Skup je okupio veliki broj novinara iz pisanih medija, radija i televizije te predstavnika investitora i financijskih analitičara.

 

Najznačajnije aktivnosti i poslovne rezultatima za 2011. godini okupljenima je prezentirala predsjednica Ericssona Nikole Tesle mr. sc. Gordana Kovačević, koja je u svom izlaganju naglasila:

Gordana Kovačević

“Iza nas je još jedna zahtjevna godina u kojoj su se negativni trendovi u gospodarstvu u potpunosti preslikali i na ICT industriju. Posebno se to odnosi na usporavanje i smanjenje kapitalnih investicija telekomunikacijskih operatora te manje izdvajanje države u infrastrukturne projekte na području ICT-a uz kontinuirani pritisak na cijene. Primjetan je veći oprez operatora zbog neizvjesnosti glede ekonomskog razvoja te određenih nestabilnosti na našim glavnim izvoznim tržištima.

 

Sukladno tome, rezultati poslovanja Ericsson Nikole Tesle ukazuju na smanjenje knjiženih narudžbi od 11%, dok su prihodi od prodaje niži 4% u odnosu na prethodnu godinu. Kretanje ukupnih prihoda od prodaje rezultat je porasta prihoda na tržištima regije i Ericssonovom tržištu, čime je ublažen pad prodaje na domaćem tržištu i tržištu Zajednice Neovisnih Država

 

Bruto marža niža je od prošlogodišnje kao posljedica kontinuiranog pritiska na cijene na svim tržištima te investiranja u izvozna tržišta s ciljem osiguranja novih poslova i jačanja tržišnog udjela. Nadalje, na bruto maržu utjecao je asortiman prodanih proizvoda i usluga, niže marže na određenim ICT projektima unutar poslovnog segmenta industrije i društva te investicije u razvojne projekte. U 2011. godini ostvarena je neto dobit od 28 milijuna kuna, a novčani tok od poslovnih aktivnosti iznosi 135 milijuna kuna.

 

Unatoč navedenim izazovima kompanija je zadržala, a na nekim tržištima i povećala svoj tržišni udio te stabilno poslovala. U narednom razdoblju nastojat ćemo ojačati svoju poziciju u svim segmentima poslovanja i na svim kompanijskim tržištima. Pri tome ćemo se usredotočiti na rast, poboljšanje postojećeg poslovanja i optimizaciju troškova. Inovativnost i proaktivni odnos prema potrebama korisnika naših proizvoda i usluga, stalna prilagodba tehnološkim, tržišnim i natjecateljskim uvjetima te odgovorno upravljanje rizicima i ulaganjima, okosnica su razvoja našeg budućeg poslovanja.

Rafal Rybkowski

U nastavku konferencije direktor Financija Rafal Rybkowski prezentirao je detaljne podatke o financijskim rezultatima poslovanja u 2011. godini.

 

Govoreći o izgledima i novim modelima razvoja poslovanja Gordana Kovačević istaknula je

„Kompanija sustavno, već dugi niz godina, ulaže značajna sredstava u istraživačko-razvojne aktivnosti. Investiranje u razvoj, istraživanje i inovacije dugoročno osigurava konkurentnost te donosi značajne koristi cjelokupnom gospodarstvu. Stoga je važno da se i naša država strateški odredi prema istraživačko-razvojnim i inovacijskim aktivnostima te ih podrži kroz nove modele poticaja jer sadašnji, u vremenima krize kada je profitabilnost niža, nisu dovoljni da bi se osigurale kontinuirane investicije i konkurentnost u tom području.“

Mediji

Nadzorni odbor Ericssona Nikole Tesle podržao je prijedlog Uprave te uputio na Glavnu skupštinu dioničkog društva prijedlog na usvajanje isplate redovne dividende u iznosu od 20 kuna po dionici i izvanredne dividende od 150 kuna po dionici.

 

Kompanijske komunikacije Ericssona Nikole Tesle

Izvješća